Skouras Lab

Skouras lab

Ομορφιά εκ των έσω

Ομορφιά εκ των έσω

Από τους:
Αναστάσιο ΨΑΡΡΗ, Επιστημονικό Διευθυντή της Golden Health 
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist

Τα τελευταία χρόνια στην Νέα Υόρκη, την πόλη που γεννά τις τάσεις, κανείς δεν σε ρωτά πια τι κρέμα φοράς, αλλά τι βιταμίνες παίρνεις. Τα συμπληρώματα διατροφής, σκευάσματα βασισμένα στην τεχνολογία των φαρμάκων, αποτελούν τη λέξη κλειδί στην διαρκή βελτίωση της επιδερμίδας και όχι μόνον. Είναι αλήθεια ότι όσον αφορά τις λειτουργίες του σώματος, το δέρμα έρχεται τελευταίο στη λήψη θρεπτικών συστατικών. Με το πέρασμα του χρόνου, ολοένα και λιγότερες από τις αφομοιούμενες βιταμίνες καταφέρνουν να φτάσουν στο δέρμα, επειδή παροχετεύονται στα εσωτερικά όργανα, με αποτέλεσμα το δέρμα να στερείται ουσιώδη συστατικά. Η εσωτερική λήψη βιταμινούχων συνθέσεων, μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας έτσι την επιδερμίδα να καταπολεμήσει τα σημάδια πρόωρης γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο και να εξουδετερώσει την δράση των επικίνδυνων ελεύθερων ριζών.

Γλυκοζυλίωση και οξειδωτικό στρες

Από την ηλικία των 30 ετών, αν όχι από τη στιγμή που γεννιόμαστε, αρχίζει η εκκίνηση του γήρατος που οφείλεται σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Ως βασικός παράγοντας της ενδογενούς γήρανσης του δέρματος ενοχοποιείται η ζάχαρη η οποία εμπλέκεται στη γλυκοζυλίωση των ιστών, και ευθύνεται για το 50% της επιδερμικής φθοράς. Η γλυκοζυλίωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού κατά την οποία η ζάχαρη του αίματος (γλυκόζη) προσκολλάται στις πρωτεΐνες του οργανισμού και καταστρέφει τις ίνες (κολλαγόνο και ελαστίνη) του δέρματος. Το κολλαγόνο, η φυσική πρωτεΐνη του σώματος, – αποτελεί το 75% του δέρματος – είναι ο ινώδης συνδετικός ιστός που δίνει σφριγηλότητα και ελαστικότητα στην επιδερμίδα. Η έλλειψη κολλαγόνου συνεπάγεται εμφάνιση ρυτίδων. Η γλυκοζυλίωση μπορεί να προληφθεί με τη λήψη βιταμίνης Β1-Β6 (οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία του αίματος), καρνοσίνης και με τον περιορισμό των υδατανθράκων ταχείας καύσης (λευκό ψωμί, γλυκά και ζυμαρικά). Πέρα από το μηχανισμό της ενδογενούς γήρανσης υπάρχει και η εξωγενής γήρανση, που οφείλεται στη φθορά που μας προκαλούν, όσα μας περιβάλλουν. 

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ο ήλιος, το κάπνισμα και η κακή διατροφή διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αμυντικών μηχανισμών του δέρματος και δημιουργούν το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. 

Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία και τη μόλυνση βλάπτουν το DNA των υγιών κυττάρων, τροποποιώντας τις κυτταρικές λειτουργίες.
Η μείωση των επιπτώσεων της οξείδωσης του δέρματος βρίσκεται στις βιταμίνες C και Ε, στην ασταξανθίνη (αντιοξειδωτικό από φύκια Haematococcus pluvialis) και στο συν-ένζυμο Q10. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ενδυναμώνει τα τριχοειδή τοιχώματα με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο σφριγηλό. Έχει επίσης αποδειχθεί πως η βιταμίνη αυτή βοηθά στον περιορισμό της υπερμελάγχρωσης και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος της επιδερμίδας. Η βιταμίνη Ε συμμετέχει στην προστασία του υδατικού φραγμού του δέρματος, στη μείωση των φλεγμονών και στην προώθηση της διαδικασίας επούλωσης. Το συν-ένζυμο Q10 λειτουργεί συνεργατικά με τα υπόλοιπα, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας και ενισχύοντας εκτός των άλλω, και το μεταβολισμό.

Βιο-διαθέσιμη μορφή Βιταμινών

Για την αναστροφή όλων αυτών των διαδικασιών που προκαλούν πρόωρη γήρανση, ξεκινάμε τη μέρα μας με βιταμίνη C και ένα μείγμα πολυσακχαριτών και πεπτιδίων. Τα πεπτίδια είναι αλυσίδες αμινοξέων (θεμέλιοι λίθοι των πρωτεϊνών) που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, ώστε να παράγουν περισσότερη ελαστίνη και κολλαγόνο. Επιπλέον  χρησιμοποιούμε την καρνοσίνη, ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού που υπάρχει στους μύες και στον εγκέφαλο και διαθέτει αντιγλυκοζυλιωτικές ιδιότητες. Η καρνοσίνη αντιδρά με τα σάκχαρα – πριν αυτά προσκολληθούν στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης- και δημιουργεί γλυκοζυλιωμένη καρνοσίνη, η οποία δεν είναι τοξική και μπορεί να αποβληθεί εύκολα από τον οργανισμό. Έτσι μειώνει την γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών, αφού γλυκοζυλιώνεται στη θέση τους.
Το ίδιο χρήσιμο είναι και το χρώμιο που βοηθά στην εξισορρόπηση της χοληστερόλης, η οποία παίζει ρόλο στην δράση της ινσουλίνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου. Το χρώμιο μαζί με το μαγνήσιο, συνεργούν στον μεταβολισμό του γλυκογόνου, και επομένως στο μηχανισμό της γλυκογένεσης. Αν συμπληρώσει κανείς σε αυτά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), GLA (ωμέγα 6 από λάδι Μποράγκου, που διατηρεί ισορροπία στις ορμόνες) και ωμέγα 7 (παλμιτολεϊκό οξύ από Ιπποφαές το ραμνοειδές, παρόν σε όλους τους ιστούς), έχει εξασφαλίσει την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού και μια υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Απαραίτητη για την υγεία του δέρματος είναι η D3, η βιταμίνη της μακροζωίας, φροντίζει για την φυσιολογική πίεση του αίματος, ενώ η εξαιρετικά πολύπλοκη χημική δομή της βιταμίνης Β12 υποστηρίζει την λειτουργία του σιδήρου και είναι ουσιώδης για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Τέλος ένα mix υαλουρονικού οξέος και θείου (MSM), που είναι απαραίτητο για την σύνθεση του κολλαγόνου, είναι το καλύτερο χάπι ομορφιάς. Το υαλουρονικό οξύ, το απόλυτο “σφουγγάρι” του οργανισμού, δεσμεύει 1.000 φορές τον όγκο του σε νερό και διαφυλάσσει την υγεία των κυττάρων, βοηθώντας την διακίνηση πρωτεϊνών (μηνυμάτων) μεταξύ τους. Είναι ο νέος star της αισθητικής, ένα από τα καλύτερα πόσιμα συστατικά που κρατά το νερό “κλειδωμένο” στο εσωτερικό του δέρματος και έτσι το κάνει να δείχνει ξεκούραστο και ενυδατωμένο. Το οργανικό θείο (MSM) που θεωρείται το μέταλλο της ομορφιάς, κάνει τα κύτταρα διαπερατά, επιτρέποντας στο νερό και στα θρεπτικά στοιχεία να περάσουν μέσα στα κύτταρα και οδηγώντας τα άχρηστα στοιχεία έξω από αυτά. Χωρίς αρκετά επίπεδα MSM, το σώμα μας δεν μπορεί να χτίσει νέα υγιή κύτταρα και αυτό οδηγεί σε προβλήματα όπως ρυτίδες, ακμή, έλκη και αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο ρόλος της ισορροπημένης διάθεσης

Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αν δεν υπάρχει καλή διάθεση. Για να τα δούμε όλα θετικά το σύμπλεγμα της Ροδιόλας (Rhodiola rosea) (το μυστικό των σοβιετικών μεταλλίων), μαζί με Σεροτονίνη και ενισχύει τη θετική μας ενέργεια και ανεβάζει το ηθικό μας. Η Serotone παρέχει 5-HTP (5-Υδροξυτρυπτοφάνη), ένα φυσικό αμινοξύ το οποίο χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και έχει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία και στην καλή λειτουργία των νεύρων. Η Rhodiola ή “Χρυσή Ρίζα”, όπως είναι γνωστή στη Ρωσία, βοηθά στον έλεγχο του στρες και αυξάνει την αντοχή της μυικής ενέργειας. Είναι βότανο “προσαρμογόνο δεύτερης γενιάς”, δηλαδή φυτικό σκεύασμα που ενισχύει τη δυνατότητα του οργανισμού να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον (ομοιόσταση). Και βέβαια το Βαλσαμόχορτο (St John’s Wort), το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό Prozac, το φυσικό αντικαταθλιπτικό που λειτουργεί σαν βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη, ο καλός ύπνος μαζί με τη σωστή διατροφή, παραμένουν τα πιο σημαντικά όπλα τόσο κατά της ασθένειας όσο και κατά της γήρανσης.

Share with your timeline