Skouras Lab

Skouras lab

Who is who

Who is who

Συνέντευξη της Δήμητρας Σκούρα, permanent make-up aritst

Πού σπουδάσατε το μόνιμο μακιγιάζ;

«Συναντήθηκα» με το μόνιμο μακιγιάζ πολύ νωρίς, όταν πρωτοβγήκα στην Αισθητική, οπότε είχα τις ευκαιρίες αλλά και το χρόνο να κάνω πολλά πράγματα στη συνέχεια. Η πρώτη γνωριμία με τη μέθοδο της μικροχρωστικής έγινε στη διεθνή έκθεση της Bolognia, στην Ιταλία. Εκεί γνώρισα και την Ισπανίδα Maria Dolores Sanchez Castilla που έμελλε αργότερα να γίνει καθηγήτριά μου.

Ποιο είναι το προϊόν που ξεχωρίζει στη μέθοδο που χρησιμοποιείτε;

Τα χρώματα. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι στο μόνιμο μακιγιάζ να είναι ο χρωματισμός. Η ποιότητα του χρώματος και η σωστή επιλογή της απόχρωσης είναι ίσης σημασίας- μπορεί και μεγαλύτερης- με την ικανότητα σωστής εκτέλεσης της τεχνικής για να φαίνεται φυσικό το μόνιμο μακιγιάζ. Η Starlight ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε στην αγορά ορυκτά χρώματα σε μορφή κρέμας που δε στεγνώνουν. Η μεγάλη ποικιλία των χρωμάτων της συγκεκριμένης εταιρείας, μας επιτρέπει να εργαζόμαστε χωρίς να αναμειγνύουμε χρώματα για την επίτευξη μιας συγκεκριμένης απόχρωσης. Η παρουσίαση των χρωμάτων σε σωληνάρια 6ml μας εξασφαλίζει καλύτερη εκμετάλλευση του υλικού και πιο υγιεινή χρήση.

Είστε ευχαριστημένη οικονομικά; Τα χρήματα τι αξία έχουν για σας;

Είμαι ευτυχισμένη γιατί πληρώνομαι για κάτι που θα το έκανα ακόμα και χωρίς να αμείβομαι. Τα χρήματα είναι απλώς αριθμοί.  Δε μας αλλάζουν τη ζωή. Το χρήμα δεν είναι η αιτία των επιλογών μου.

Θεωρείτε ότι το μόνιμο μακιγιάζ είναι τέχνη;

Γενικότερα το μακιγιάζ είναι τέχνη και ως τέχνη πρέπει να το αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Γιατί όπως έλεγε και ο μετρ της αισθητικής, Shu Uemura, ακόμα και ο τρόπος που θ΄ απλώσει μια γυναίκα τη σκιά στα βλέφαρά της, είναι ένας τρόπος έκφρασης.

Πώς προχωρεί κανείς μπροστά στο επάγγελμα που έχει επιλέξει;

Δύο τρόποι υπάρχουν για να πας μπροστά. Ο ένας είναι με τα όνειρα και ο άλλος με τον θυμό. Με τον πρώτο αποκτάς εσωτερική ηρεμία, με τον δεύτερο δεν πρόκειται να την αποκτήσεις ποτέ. Και με τους δύο τρόπους βεβαίως φτάνεις εκεί που θέλεις. Συνήθως άτομα με καλή ποιότητα χαρακτήρα δεν φτάνουν στην κορυφή. Γιατί συχνά, για ν΄ ανέβεις ψηλά, πρέπει να σπρώξεις. Και το σπρώξιμο δε δείχνει ευγένεια.

Υπάρχει κόστος για έναν άνθρωπο που επιθυμεί να φτάσει στην κορυφή;

Υπάρχει, αλλά δεν το λογαριάζεις ποτέ κατά την διάρκεια της προσπάθειάς σου. Όταν αγωνίζεσαι βλέπεις μόνο μπροστά προς τον στόχο σου, σαν να είσαι τρένο και να κινείσαι σε ράγες προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μόνο μετά, όταν προχωρήσεις αρκετά, καταλαβαίνεις τι έγινε. Τι κέρδισες και τι έχασες. Και τότε συνήθως το κόστος έχεις να το πληρώσεις στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου, αν εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά σου, φυσικά. Θέλω να πω ότι ο άνθρωπος που στοχεύει στην κορυφή συνήθως είναι αρκετά εγωιστής, στην πορεία γίνεται ακόμα περισσότερο, ε ….και το πληρώνει.

 
Χρειάζεται ταλέντο για να ασχοληθεί κάποιος με το μόνιμο μακιγιάζ;

Υπάρχουν επαγγέλματα, όπως είναι ο χορός, που δεν τα διαλέγεις εσύ, σε διαλέγουν αυτά. Οι μπαλαρίνες θα πρέπει να διαθέτουν μακριά άκρα, μικρό κορμό, σωστή σπονδυλική στήλη και εφηβικές αναλογίες. Είναι πολύ σκληρό να λατρεύεις το χορό και το σώμα σου να μην σου επιτρέπει να υλοποιήσεις το όνειρό σου. Στο μόνιμο μακιγιάζ το μόνο που χρειάζεσαι είναι δύο μάτια και δύο χέρια. Που ευτυχώς τα έχουν οι περισσότερες. Αν κάποιος στοχεύει ψηλά, αυτό που θα τον οδηγήσει στην επιτυχία είναι η επιθυμία. Η επιθυμία είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Το ταλέντο δεν εξηγείται. Είναι απλά η ικανότητα να διοχετεύεις τον εαυτό σου εκεί που αγαπάς.

Τι συμβουλεύετε τους μαθητές σας;

Τους επισημαίνω ότι το ταλέντο δεν αρκεί. Είναι κάτω από 50% η σημασία του. Ο Θεός το δίνει κάποιες φορές πλουσιοπάροχα, αλλά πρέπει να έχεις και το μυαλό να ξέρεις τι θα κάνεις με αυτό το ταλέντο. Ύστερα από αυτό το χάρισμα, το υπόλοιπο είναι το εξής ένα: δουλειά, δουλειά, δουλειά…

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Δηλώνω κι εγώ μαθήτρια και εύχομαι να μπορώ να το λέω αυτό, για πολλά χρόνια ακόμη….

Share with your timeline