
Στόμα, ένας κινούμενος στόχος
Από τους:
Δημήτρη ΚΑΡΑΜΗΤΟ, χειρούργο οδοντίατρο, ειδικό σε θέματα Kοσμητικής (λίφτινγκ και αισθητική δοντιών)
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent makeup artist
Οδοντιατρική αισθητική και μόνιμο μακιγιάζ χειλιών
Η αισθητική αρμονία του στόματος έχει μεγάλη αξία στη γενικότερη εικόνα του προσώπου. Κανένα μέλος του σώματός μας δεν έχει τόσο συμβολική και λειτουργική σημασία. H “αρχέγονος οπή” είναι ο δίαυλος μέσα από τον οποίον επικοινωνούμε με τον κόσμο. Eίναι ο πομπός των οπτικών μηνυμάτων και των πληροφοριών που το πρόσωπο μεταδίδει. Το στόμα μπορεί να πει μυστικά τα οποία, στην πραγματικότητα, θα θέλαμε να κρατήσουμε για πάντα καλά κρυμμένα….όπως την ηλικία μας. Όσα λίφτινγκ κι αν κάνουμε, όσο και αν τεντώσουμε το δέρμα ή ανασηκώσουμε τα ζυγωματικά μας, η περιοχή γύρω από τα χείλη θα προδίδει τα χρόνια που πέρασαν. Oι γραμμές του καπνιστή και η συρρίκνωση του όγκου είναι προβλήματα που δεν λύνονται με μια κοινή επέμβαση ανόρθωσης του προσώπου.

ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ
Τα χείλη παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο μακιγιάζ, πρέπει πάντοτε να είναι υπέροχα και συνοδεύουν ένα από τα βασικότερα όπλα της γοητείας μας, το χαμόγελο. Η περιοχή των χειλιών, δικαιολογημένα, θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη. Η επιδερμίδα εκεί είναι λεπτότερη, δεν υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες, πράγμα που καθιστά την ενυδάτωσή τους πιο δύσκολη (το σάλιο δεν έχει ενυδατική δράση) και δεν περιέχουν μελανίνη για να μπορούν να αμυνθούν απέναντι στον ήλιο. Επιπλέον, δεν διαθέτουν υδρολιπιδική μεμβράνη, με αποτέλεσμα το δέρμα σε αυτό το σημείο να έχει σημαντικές απώλειες υγρασίας. Η έκθεση στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες έχει άμεση επίδραση στην καλή εικόνα των χειλιών. Το πιο επιβαρυντικό στοιχείο, όμως, είναι ότι κινούνται διαρκώς. Είναι απαραίτητα στο φαγητό, στην ομιλία, στο φιλί, στο χαμόγελο, αλλά και στον εκνευρισμό, όταν τα δαγκώνουμε για να ελέγξουμε τα νεύρα μας. Η κινητικότητα της συγκεκριμένης περιοχής είναι συνεχής, εκτός αν έχει κανείς ενεργοποιήσει φραγή εισερχόμενης τροφής και συναισθημάτων και έχει δώσει όρκο σιωπής…
Τα χείλη αγγίζουν το ζενίθ της ομορφιάς τους στο τέλος της εφηβείας, το πολύ στις αρχές της δεκαετίας των 20 χρόνων. Μετά αρχίζει η πτώση. Ο όγκος σιγά σιγά μειώνεται, το σχήμα χαλάει, μικρές ρυτίδες προστίθενται στο διάγραμμά τους. Μετά τα 35, σταδιακά, χάνεται και η σφριγηλότητά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα στοιχεία που ευθύνονται για τη στήριξη και τη νεανικότητα της επιδερμίδας, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, εξασθενούν. Η ιδιόμορφη αρχιτεκτονική του δέρματος αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές. Με το πέρασμα του χρόνου, οι γυναίκες διαπιστώνουν ότι η περιοχή μεταξύ της μύτης και του στόματος εξαπλώνεται προς το άνω χείλος, το οποίο υποχωρεί προς το εσωτερικό του στόματος. Οι γωνίες των χειλιών χαμηλώνουν όλο και περισσότερο, δημιουργώντας μια λυπημένη εικόνα. Eυτυχώς, η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ από εκείνα τα πρώτα γεμίσματα κολλαγόνου, στη δεκαετία του 1980, που άφηναν το στόμα παραφουσκωμένο και σχεδόν ακίνητο.
ΧΕΙΛ…ΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΕΙΣ
Δεν υπάρχει κανένα σημείο στο πρόσωπο μιας γυναίκας που να συγκεντρώνει μεγαλύτερη προσοχή, αλλά και κούραση, από τα χείλη της. Η περιοχή γύρω από το στόμα καλύπτει μόλις λίγα τετραγωνικά εκατοστά της συνολικής επιφάνειας του προσώπου. Τα αποτελέσματα, όμως, από την ελλιπή φροντίδα γίνονται ορατά σε όλο το πρόσωπο. Είναι αλήθεια ότι οι κάθετες γραμμές που δημιουργούνται στα χείλη φαίνονται πολύ πιο έντονα από τις γραμμές σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου. Οι ρυτίδες που εμφανίζονται, συνήθως, ξεπερνούν τα όρια της γραμμής των χειλιών. Και το χειρότερο: Το κραγιόν συσσωρεύεται σε αυτές τις γραμμές και αλλοιώνει το περίγραμμα.
Αν προσπαθήσει κανείς να αλλάξει το σχήμα και το μέγεθος των χειλιών του μόνο με κραγιόν, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει την αστεία εντύπωση πως βάφτηκε χωρίς καθρέφτη. Δεν είναι λίγες οι φορές που το προσωρινό μακιγιάζ-καμουφλάζ τονίζει το έλλειμμα. Η μεγέθυνση και η διόρθωση του χείλους, με μολύβι και κραγιόν, μπορεί να είναι καλή για μια φωτογράφιση, με τη βοήθεια μακιγιέρ, φωτογράφου και κατάλληλου φωτισμού, αλλά στην καθημερινή ζωή δεν λειτουργεί. Όλοι μας έχουμε δύο πρόσωπα, με την έννοια ότι η δεξιά και η αριστερή πλευρά του προσώπου μας είναι ασύμμετρες και διαφέρουν όπως και τα χαρακτηριστικά μας.
Όσο πιο ισορροπημένα και συμμετρικά είναι τα δύο ημισφαίρια του προσώπου, τόσο πιο αληθινή είναι η αντιστοιχία μεταξύ αυτού που αισθάνεται κανείς και αυτού που δείχνει. Κανένα πρόσωπο, όμως, δεν είναι εντελώς συμμετρικό. Το ίδιο και τα χείλη. Σπάνια έχουν απόλυτα ομοιόμορφο σχήμα. Εάν χρειάζεται να διορθώσουμε και να αναδείξουμε το σχήμα των χειλιών, το μόνιμο μακιγιάζ αναλαμβάνει να ξανασχεδιάσει το περίγραμμά τους με τη βοήθεια της μικροχρωστικής, χωρίς πρόσθετα υλικά, αυξητικές ουσίες ή χειρουργείο. Μια βελόνα από ανοξείδωτο χάλυβα “γράφει” πάνω στο δέρμα, εγχέοντας τις χρωστικές. Έτσι, μόρια στο χρώμα των χειλιών περνούν κάτω από την επιφανειακή στοιβάδα και τοποθετούνται σε βάθος ενός χιλιοστού. Η εφαρμογή διαρκεί από μία έως δύο ώρες, είναι εντελώς ανώδυνη και γίνεται σε άρτια εξοπλισμένο χώρο. Η γυναίκα επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές της, χωρίς να χρειαστεί να μείνει ούτε λεπτό κλεισμένη στο σπίτι, με πρηξίματα και μελανιές.
Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
Παραδίδουμε, λοιπόν, το στόμα μας στα έμπειρα χέρια του ειδικού. Σε τι κατάσταση θα το πάρουμε πίσω; Υπάρχει ένας αντικειμενικός τρόπος για να μετρήσουμε, κυριολεκτικά, αυτό που ταιριάζει στο πρόσωπό μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή επανάληψη του ευκλείδειου θεωρήματος. Πρόκειται για τεχνική που υπολογίζει τις ιδανικές αναλογίες κάθε προσώπου, με βάση το μοντέλο του τέλειου δεκάγωνου (golden decagon matrix), που στηρίζεται στη λογική των Human Facial Archetypes. Oι Aρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν τη “χρυσή τομή”, μια μαθηματική αναλογία που εφαρμοζόταν σε οτιδήποτε αρμονικό, είτε επρόκειτο για οργανική μορφή, είτε για αντικείμενα: 1 προς 1,618. Για παράδειγμα, αν το πλάτος του προσώπου είναι 1, το ιδανικό ύψος του είναι 1,618. Αν το πλάτος της μύτης είναι 1, το άνοιγμα του στόματος θα πρέπει να είναι 1,618. Η “χρυσή τομή” έχει χρησιμοποιηθεί στην “Τζοκόντα” του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά και στον Παρθενώνα.
Αξιοποιώντας τις αρχές της συμμετρίας, προτείνουμε τις πιο κατάλληλες αλλαγές στο πρόσωπο και ξέρουμε από πριν το αποτέλεσμα. Το μόνιμο μακιγιάζ, όταν γίνεται βάσει της πολυγωνικής εξίσωσης, δεν αφήνει περιθώρια λάθους.
Το περίγραμμα του στόματος, που χαρίζει το σχήμα και την αισθησιακή τους όψη, επαναπροσδιορίζεται βάσει των υπόλοιπων χαρακτηριστικών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται η τυχόν διορθωτική παρέμβαση του αισθητικού οδοντιάτρου ή του πλαστικού χειρουργού. Ένα στόμα μπορεί με την τεχνική του χρωματισμού να μεγαλώσει μέχρις ενός λογικού σημείου (η υπερβολή θα το κάνει να φαίνεται αντιαισθητικό). Το περίγραμμα δεν πρέπει να απέχει πολύ από τα όρια των χειλιών, ενώ το χρώμα πρέπει να έχει την ίδια απόχρωση με το φυσικό.
Η μελέτη των ανατομικών δεδομένων και η αναγνώριση των λεπτομερειών καθιστά δυνατή την αρμονία ανάμεσα στο παιχνίδι των εκφράσεων του προσώπου και των χρωμάτων που έχουμε χρησιμοποιήσει. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική. Το ίδιο και το μακιγιάζ της. Ο make up artist είναι ο αρχιτέκτων της δομής του προσώπου, ο οποίος με το φως και τη σκιά οδηγεί τα σχήματα και τους όγκους στο ιδεατό για την κάθε γυναίκα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι επεμβαίνοντας με την τεχνική του μόνιμου μακιγιάζ, εκτός από το σχήμα και το χρώμα, βελτιώνει και την ποιότητα του δέρματος γύρω από το στόμα.
Από τη φύση τους οι κάθετες ρυτίδες, του καπνιστή (περιστοματικές ρυτίδες) βαθαίνουν όσο πλησιάζουν προς το χείλος. Τα μικρά διαδοχικά “τσιμπηματάκια” με τη μύτη της βελόνας διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία του αίματος στο τμήμα του δέρματος πάνω από το χείλος και μας απαλλάσσουν από το πιο ενοχλητικό κομμάτι των ρυτίδων, στην περιοχή που είναι πιο βαθιές. Το μόνιμο μακιγιάζ ενδείκνυται σε περιπτώσεις γυναικών και ανδρών που θέλουν να διορθώσουν κάποια επίκτητη ατέλεια ή κάποια δυσμορφία που προκλήθηκε μετά από τραυματισμό, εγκαύματα, αφαίρεση καλοήθων ή κακοήθων βλαβών των χειλιών.
Οι περισσότεροι γιατροί που ασχολούνται με την αισθητική πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να επεμβαίνουμε στους χαλαρούς ιστούς με προϊόντα που δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα. Το πρόσωπο δεν είναι κάτι στατικό. Aποτελεί δυναμική κατασκευή, με την έννοια ότι διαρκώς μεταβάλλεται. Μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ζωής μας, όπως έχει μεταβληθεί κατά την εξέλιξη του ανθρώπου.
Στο πέρασμα του χρόνου, η φυσιογνωμία αλλάζει. Η γήρανση των ιστών και των οστών είναι αναπόφευκτη. Κι αφού ο σκελετός παίζει υποστηρικτικό ρόλο, είναι προφανές ότι αυτό που είναι αποδεκτό και όμορφο στα 35, δεν είναι απαραιτήτως και στα 50. Εξάλλου, με την ωριμότητα αλλάζουν και οι επιθυμίες. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να έχουμε τη δυνατότητα σε κάθε φάση της ζωής μας να χαρίσουμε στον εαυτό μας την εικόνα που ταιριάζει στην εξέλιξή μας. Kι αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή τεχνικών που τα αποτελέσματά τους είναι προσωρινά.
Το μόνιμο μακιγιάζ διαρκεί τρία χρόνια και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες πιο εκτεταμένες επεμβάσεις (lip lift) καθώς και με ενέσεις με αυξητικά υλικά.
ΣΑΡΚΩΔΗ ΧΕΙΛΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
Παρ’ όλο που τα εμφυτεύματα και το μόνιμο μακιγιάζ χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την ανόρθωση του άνω χείλους, όσες προτιμούν μια πιο οριστική λύση ίσως πρέπει να αναζητήσουν τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματός τους στο εσωτερικό του στόματος. Είναι γεγονός ότι για πολύ καιρό, όταν το στόμα δεν ήταν αρκετά αισθησιακό, οι ειδικοί εστίαζαν την προσοχή τους στο γέμισμα των χειλιών. Πολλές φορές, όμως, για την ατέλεια ευθύνονται τα ούλα και τα δόντια. Το άνω και το κάτω χείλος στηρίζονται από τα δόντια. Έτσι σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί προτείνουν επεμβάσεις εκ των έσω. Μοιάζει απίστευτο, αλλά η αρχιτεκτονική του προσώπου είναι άμεσα συνυφασμένη με την οδοντική και περιοδοντική στήριξη. Η έλλειψη δοντιών, λόγω εξαγωγών ή νόσων, όπως η περιοδοντίτιδα, οδηγεί σε σταδιακή απώλεια οστού και, κατ’ επέκταση, σε περιορισμένη στήριξη των μυών.
Η απώλεια οδοντικών και μαλακών ιστών μεταβάλλει την κάθετη διάσταση του προσώπου, έχουμε ανεπαρκή στήριξη στα χείλη και στις παρειές, με αποτέλεσμα να “πέφτουν”, να “ζαρώνουν”, να χάνεται το φυσικό περίγραμμα του προσώπου και να προστίθενται χρόνια στη βιολογική μας ηλικία. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται την αισθητική οδοντιατρική για να διορθώσουν τα ίχνη που ο χρόνος και η φύση αφήνουν στο πρόσωπό τους. Διορθώνουν, μαζί με τα δόντια, το χαμόγελο, το περίγραμμα και τις ρυτίδες του προσώπου.
Ο αισθητικός οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να επέμβει με επιλεγμένες μεθόδους σε αραιοδοντία, νανοδοντία, δυσχρωμίες, μασητικές αποτριβές ή διαβρώσεις, οδοντικές αποκλίσεις, συνωστισμό, αλλαγή χρώματος, παρουσία νεογιλών στον φραγμό, ουλικό χαμόγελο και γερασμένη ή ελλιπή οδοντοφυΐα.
Όταν τα μπροστινά δόντια έχουν χάσει το μήκος τους, λόγω αποτριβών, τότε το περίγραμμα των χειλιών αλλάζει. Η πρώτη κίνηση είναι ν΄αποκαταστήσουμε τον όγκο των δοντιών με την κατασκευή όψεων πορσελάνης στο απαιτούμενο πάχος και μήκος, ώστε να επαναφέρουμε τα χείλη στην αρχική τους κατάσταση ή και να αυξήσουμε τον όγκο τους. Το σχήμα, το μέγεθος, η θέση, οι σχετικές αναλογίες και το χρώμα των δοντιών πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα στις γωνίες του προσώπου, στο χρώμα των ματιών και του δέρματος, δεδομένου ότι τα δόντια πρέπει να πάρουν το τελικό τους σχήμα σε σχέση με όλο το πρόσωπο.
Το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα μπορούμε να επιτύχουμε με τη μέθοδο “bonding” (όψεις ρητίνης), με την οποία βελτιώνεται εντυπωσιακά η εικόνα του στόματος σε μία μόνο επίσκεψη. Πρόκειται για το “χτίσιμο” των δοντιών με επιπρόσθετο υλικό, μια απλή και οικονομική τεχνική, με την οποία μπορούμε να κλείσουμε τα κενά ανάμεσα στα δόντια, να τροποποιήσουμε επιλεκτικά το σχήμα και το μέγεθος μεμονωμένων δοντιών ή να “ισιώσουμε” ελαφρώς τα στραβά δόντια. Όταν οι χειλικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών της άνω γνάθου επανέρχονται στις φυσιολογικές τους διαστάσεις και θέσεις ή το κοπτικό άκρο αυξάνεται, το χαμόγελο φαίνεται πιο νεανικό, το χείλος στηρίζεται καλύτερα και οι γραμμές του χρόνου μειώνονται.
Στον προσδιορισμό της ηλικίας μας, το χρώμα των δοντιών παίζει καθοριστικό ρόλο. Το χρώμα τους αλλοιώνεται είτε λόγω χρωστικών ουσιών, είτε λόγω φαρμάκων, και η λεύκανσή τους κάνει το χαμόγελο να δείχνει πιο νεανικό. Με τη λεύκανση βελτιώνεται το φυσικό χρώμα των δοντιών, χωρίς να τα καλύψουμε με κάποιο ξένο υλικό.
Στις περιπτώσεις που χρειάζεται απλώς θεραπευτική παρέμβαση, η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να την υλοποιήσει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αφήσει κάποιο αντιαισθητικό σημάδι στο στόμα (π.χ. μαύρα σφραγίσματα). Οι σύγχρονες τεχνικές επεμβαίνουν πλέον ελάχιστα στα δόντια, επιτρέποντάς τους με αυτό τον τρόπο να επιβιώσουν περισσότερα χρόνια. Σε μεγάλη ηλικία, όταν έχουν αποκατασταθεί αισθητικά τα δόντια και έχει διαμορφωθεί τέλεια το περίγραμμα των χειλιών, το άτομο δείχνει τουλάχιστον μία δεκαετία νεότερο. Το όμορφο και υγιές χαμόγελο λειτουργεί ως μόνιμο φυσικό “μακιγιάζ” και μας χαρίζει το τέλειο λίφτινγκ. Η αισθητική του στόματος και όλου του προσώπου αντικατοπτρίζει την ψυχολογική μας διάθεση και μπορεί να δώσει την καλύτερή της εικόνα μόνον όταν στηρίζεται σ’ ένα υγιές υπόβαθρο.