Skouras Lab

Skouras lab

Μόνιμο Μακιγιάζ

Μόνιμο Μακιγιάζ

Από τη:
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist

Η ηλικία είναι ένας απρόσεκτος δεσμοφύλακας, σημείωσε η Έλεν Γκέρλι Μπράουν, εκδότρια του Cosmopolitan. Είναι όμως έτσι; Μήπως τα μπότοξ και οι παντός είδους επεμβάσεις, απλώς εντείνουν την αγωνία για κάτι που θα έρθει νομοτελειακά; 

Η γοητεία της ωριμότητας

“Αλίμονο. Από μια ηλικία και μετά, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για το πρόσωπό του”, διαπίστωνε σοφά ο Αλμπέρ Καμύ.
Μπροστά στο γήρας, οι άντρες και οι γυναίκες δεν είναι ισότιμοι. Οι πρώτοι με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν την αξία του παλαιωμένου κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Οι γυναίκες – φευ- μπαίνουν σε μια ανηλεή μάχη που ξεκινά λίγο πριν από τα σαράντα. Τότε ακριβώς παίρνουν συνειδητά ή ασυνείδητα μια σημαντική απόφαση: τον τρόπο που θα γεράσουν. Θα αγοράζουν απελπισμένα όλα τα προϊόντα που επιβραδύνουν την  προέλαση των ρυτίδων, της χαλάρωσης, του μειωμένου μεταβολισμού; Θα παραιτηθούν, αφήνοντας τον εαυτό τους να φτάσει στη χειρότερη εκδοχή του; Ή θα φροντίσουν να συνειδητοποιήσουν νωρίς, ότι  γερνάω σημαίνει φέρω την ηλικία μου με αξιοπρέπεια, αγάπη και ειλικρίνεια;
Συνήθως οι περισσότερες γυναίκες υποκύπτουν αβασάνιστα στην προαιώνια τάση του ανθρώπου να “θεραπεύσει” την “προδοσία”  του προσώπου και του σώματος, χωρίς να αναλογιστούν όμως ποια είναι αυτή η “προδοσία”.

Μήπως το γεγονός ότι ξεχωρίζει λίγο ή πολύ από τα ισχύοντα πρότυπα ομορφιάς;
 Μα αυτά τα πρότυπα τα επιβάλλει, τα μεταβάλλει, τα καταρρίπτει, η αγορά και η άκριτη υποταγή μας σ’ αυτήν. Η γήρανση είναι γεγονός της ζωής. Κάποιοι άνθρωποι όμως δυσκολεύονται να το παραδεχθούν. Μόνο γυναίκες με ισχυρή προσωπικότητα, όπως η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ ή η Ζαν Μορό, δεν είναι αναλώσιμες. Εκεί το σοκ της γοητείας καταργεί κάθε ατέλεια. 
Ωραίο, σημαίνει αυτό που έρχεται στην ώρα του. Η πραγματική ομορφιά δεν μπορεί να είναι σε αντιστοιχία με την ηλικία μας. Κανείς δεν μπορεί να παλέψει ενάντια στο χρόνο. Μπορεί όμως να παρατείνει τις ηλιόλουστες μέρες του. Ασχήμια ουσιαστικά δεν υπάρχει. Σε όλα τα πρόσωπα εντοπίζεις στοιχεία ομορφιάς, τα οποία η αισθητική μπορεί να αναδείξει. Το μυστικό της λάμψης είναι να δείχνεις τόσο νέος όσο αισθάνεσαι. Και για να το πετύχεις, χρειάζεται μια καλή συνταγή και λίγη…μαγεία. Αυτός ο μικρός πλανήτης που λέγεται σώμα για να είναι όμορφος και ν’ ακτινοβολεί πρέπει να λειτουργεί αρμονικά και ισορροπημένα. Ομορφιά είναι  η Υγεία, η Ευεξία, η Ειλικρίνεια, η Καλοσύνη, η Αγάπη. Ομορφιά είναι το Σύμπαν, η Φύση. Ομορφιά είναι η τέχνη. Και Τέχνη είναι να επικεντρώνεις στη λεπτομέρεια…

Το χρώμα της ομορφιάς

Ο καθένας μας έχει έναν προσωπικό κώδικα που ορίζει την απόχρωση του δέρματος, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών. Από τη φύση υπάρχει μια αρμονία σ’ αυτές τις αποχρώσεις, την οποία εμείς οι ίδιοι συχνά την καταστρέφουμε. Τα χρώματα του μακιγιάζ έχουν μεγάλη επιρροή στη γοητεία μας. Ιδιαίτερα μετά τα πενήντα που το δέρμα χάνει σιγά-σιγά τη νεανική του λάμψη, λόγω της ανεπάρκειας των βιταμινών, που οδηγεί σιγά-σιγά στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Καθώς το δέρμα είναι το πιο απομακρυσμένο όργανο του σώματος, οι βιταμίνες που παίρνουμε από τις τροφές δεν φτάνουν σε επαρκείς ποσότητες μέχρι τα κύτταρά του. Η έλλειψή τους δεν γίνεται αντιληπτή στα νεανικά χρόνια, όταν οι ινοβλάστες λειτουργούν στον υπερθετικό βαθμό. Με το πέρασμα του χρόνου, και την επιβάρυνση της υγείας με το κάπνισμα ή την μόλυνση του περιβάλλοντος, ολοένα και λιγότερες από τις αφομοιούμενες βιταμίνες καταφέρνουν να φτάσουν στο δέρμα, με αποτέλεσμα το δέρμα να στερείται θεμελιώδη συστατικά. Είναι αλήθεια ότι καθώς μεγαλώνουμε, οι προτεραιότητες του οργανισμού αλλάζουν- οι βιταμίνες πρώτα παροχετεύονται στα εσωτερικά όργανα- και η επιδερμίδα έρχεται τελευταία στη λήψη βιταμινών.
Το κοκτέιλ της δερματικής λάμψης περιλαμβάνει βιταμίνες C και Ε που βοηθούν στην αντιοξείδωση και βιταμίνες του συμπλέγματος Β  που βελτιώνουν την κυκλοφορία του δέρματος. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, στις οποίες ανήκουν οι Α, D, E και Κ δεν διαλύονται στο νερό αλλά, όπως γίνεται αντιληπτό από το χαρακτηρισμό τους, διαλύονται στο λίπος. Αυτό σημαίνει ότι αποθηκεύονται στον οργανισμό μας, στους ιστούς και στο συκώτι, οπότε απελευθερώνονται σταδιακά όταν ο οργανισμός μας εμφανίσει ανάγκη. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η C και οι βιταμίνες της οικογένειας Β διαλύονται στο νερό. Αυτές οι βιταμίνες που τις απορροφά το έντερο, χρησιμοποιούνται άμεσα από τον οργανισμό και οι ποσότητες που δεν χρειάζονται αποβάλλονται. Και από τις δύο κατηγορίες, το δέρμα θα πάρει μόνον όσες βιταμίνες περισσέψουν, αφού ολοκληρωθούν όλες οι υπόλοιπες οργανικές λειτουργίες.
Όταν δεν υπάρχει επάρκεια βιταμινών στο δέρμα, δεν υπάρχει χρώμα και λάμψη και ως εκ τούτου, η όψη δείχνει χλωμή και κουρασμένη. Το χρώμα είναι απαραίτητο αρκεί να χρησιμοποιούνται οι σωστές αποχρώσεις στη σωστή αναλογία σε στρατηγικά σημεία.

Λίφτινγκ με χρώματα

Ο πιο απλός, ανώδυνος και γρήγορος τρόπος να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας και να αναδείξουμε τα κινητά μέρη του προσώπου, είναι το μόνιμο μακιγιάζ.
Μια σοφιστικέ μικροεπέμβαση με χρώμα, που ακολουθώντας τις αρχές του “less is more” και “back to normal” μας  δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε από την αρχή το πρόσωπό μας. Και μάλιστα, χωρίς να ελλοχεύει δραματικά ο κίνδυνος της αλλοίωσης των πιο ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας, όπως είναι τα μάτια και το στόμα, σημεία κλειδιά για την έκφραση των συναισθημάτων μας. Σε αυτόν τον νέο τρόπο παρέμβασης, κάθε επανορθωτική “εργασία” είναι αόρατη και το αποτέλεσμα σχεδόν φυσικό.
Το μόνιμο μακιγιάζ είναι συναρπαστικό, γιατί όπως και η πλαστική χειρουργική ασχολείται με τις ανθρώπινες προσδοκίες και ανάγκες και είναι σε θέση να αλλάξει την εικόνα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του. Ένα lifting όμως είναι μια ριζική αλλαγή που τραβάει την προσοχή. Οι μικρές επεμβάσεις είναι ο μόνος τρόπος να δείχνει κανείς όλο και καλύτερα. Σ’ αυτή την αντιμετώπιση βρίσκεται η γοητεία του μόνιμου μακιγιάζ. Σε κάνει να δείχνεις πιο νέος και πιο όμορφος, καθώς μεγαλώνεις.
Όταν επιδιώκει κανείς να “σβήσει” 10 χρόνια από την ηλικία του, μόνο με το μακιγιάζ, ακολουθεί το χρυσό κανόνα που λέει ότι όσο περισσότερα τα χρόνια τόσο πιο διακριτικά τα χρώματα.  Μια γυναίκα μπορεί να λάμψει σαν να έχει καταπιεί λάμπα, μόνο και μόνο επειδή ο ειδικός είναι σε θέση να επιλέξει σωστά τον προσωπικό της χρωματότυπο.
Μεγαλώνοντας μια γυναίκα δεν πρέπει να βάφεται λιγότερο. Πρέπει να βάφεται διαφορετικά. Δεν μπορεί να διατηρήσει το ίδιο μακιγιάζ, γιατί άλλαξαν τα δεδομένα. Άλλαξε το δέρμα, προστέθηκαν γραμμές. Το μακιγιάζ δεν είναι ταυτότητα. Εάν διατηρεί κάνεις το ίδιο στυλ στον τρόπο που βάφεται ή που χτενίζεται, τότε θα μείνει πίσω στο χρόνο και κάποια στιγμή θα φανεί και η ηλικία του.

 

Η φιλοσοφία της καλαισθησίας

Οι περισσότερες γυναίκες στις ηλικίες 45 – 60 ετών, έχουν πρόβλημα με τα φρύδια τους, ιδίως αφού η μόδα επί δεκαετίες προστάζει να τα βγάζουν. Και τελικά δεν τους μένει τρίχα. Οι πολύ συχνές αλλαγές στο σχήμα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη  εξαφάνισή του. Στα ώριμα πρόσωπα λοιπόν η αρχή γίνεται πάντα με τα φρύδια. “Σηκώστε” τα φρύδια γιατί τα κουρασμένα “πεσμένα” μάτια μαρτυρούν την ηλικία και σε κάποιες περιπτώσεις λανθασμένου μακιγιάζ προσθέτουν χρόνια.
Τα φρύδια είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ανανεώσετε τα μάτια. Τα πολύ πυκνά σκούρα φρύδια και τα πολύ ανοιχτόχρωμα φρύδια στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι λάθος. Διορθώστε το σχήμα ώστε να αποκτήσει το κατάλληλο πάχος και δημιουργείστε ένα τοξοειδές σχήμα που θα προσδώσει ανοδική “πορεία” και θα ανοίξει το βλέμμα. Χρωματίστε τα ένα τόνο πιο ανοιχτά όταν πρόκειται για σκούρα φρύδια και ένα τόνο πιο σκούρα όταν πρόκειται για ξανθά. Στα πολύ λεπτά αραιωμένα φρύδια διορθώστε και γεμίστε τα κενά σχηματίζοντας λεπτές τρίχες, ακολουθώντας την φορά των φυσικών τριχών.
Όσο για τα βλέφαρα αντικαταστήστε το μαύρο eye liner με ένα σκούρο καφέ- που δεν αγριεύει τα μάτια και τοποθετήστε το με προσοχή πάνω και μέσα από τη γραμμή των βλεφαρίδων. Αποφύγετε τα έντονα εντυπωσιακά τελειώματα και προσπαθήστε να το “σβήσετε” φυσικά. Για να τονίσετε διακριτικά τα μάτια και να φαίνονται ακόμη πιο πυκνές οι βλεφαρίδες, κάντε μικρές κουκίδες, (lash liner) ανάμεσα στις ρίζες των βλεφαρίδων στο πάνω και κάτω βλέφαρο.
Όπως ακριβώς ο σκελετός συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε, εξασθενεί και η ανατομία του προσώπου. Τα οστά αλλάζουν δομή και μας κάνουν να δείχνουμε πιο γερασμένοι απ’ όσο νοιώθουμε. Η συρρίκνωση των οστών έχει άμεσο αντίκτυπο στη στήριξη δοντιών και ούλων. Η περιοχή μεταξύ της μύτης και του στόματος εξαπλώνεται προς το άνω χείλος το οποίο υποχωρεί προς το εσωτερικό του στόματος. Τα χείλη γίνονται λεπτότερα και  χάνουν την σφριγυλότητα και τον όγκο τους.
Το μόνιμο μακιγιάζ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το σχήμα των χειλιών και να δώσει μια πιο ανώδυνη και πιο φυσική λύση απ’ αυτή των εμφυτευμάτων. Χρειάζεται όμως προσοχή. Τα σκούρα περιγράμματα επιδεινώνουν  το πρόβλημα τραβώντας την προσοχή στις λεπτές γραμμές των χειλιών. Μπορεί τα έντονα χρώματα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι προτιμότερο να επιλέγονται πιο ανοιχτές, ουδέτερες αποχρώσεις που να αντιστοιχούν στον τόνο του δέρματος. Οι nude χρωστικές, με τις οποίες θα καλύψετε το ελαφρώς σκουρότερο περίγραμμα, αλλά και το εσωτερικό του στόματος θα κάνει τα χείλη να φαίνονται πιο ογκώδη και πιο νεανικά.

Γιατί να επιλέξετε το μόνιμο μακιγιάζ;

Οι μη επεμβατικές αισθητικές αγωγές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς λόγω του ότι είναι πιο γρήγορες, ελάχιστα οδυνηρές και έχουν πολύ μικρότερο βαθμό δυσκολίας και αριθμό επιπλοκών από τις πλαστικές επεμβάσεις. Οι ανώδυνες, αναίμακτες μέθοδοι που υπόσχονται αποτελέσματα εφάμιλλα με αυτά της πλαστικής  χειρουργικής είναι το νέο…. χρυσωρυχείο της βιομηχανίας της ομορφιάς.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το μόνιμο μακιγιάζ προσφέροντας μια απλή και γρήγορη λύση για τον επανακαθορισμό του σχήματος των κινητών χαρακτηριστικών του προσώπου.
Το μόνιμο μακιγιάζ είναι μια εφαρμογή δομικής αντίληψης στην Αισθητική, μια trendy τεχνική, μια εύκολη επέμβαση, μέσω της οποίας μπορείτε να επιτύχετε μια αξιοπρόσεκτη βελτίωση και μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα που διαρκούν έως και τρία έτη. Και θεωρείται επιτυχημένο όταν αποκαθιστά τις ατέλειες σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορείτε να  υποπτευθείτε πώς ήταν τα χαρακτηριστικά πριν από αυτό.

 

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις την τρίτη ηλικία είναι να μη χάσεις τα χρόνια σου προσπαθώντας να την αποφύγεις! 

Share with your timeline