Skouras Lab

Skouras lab

Μόνιμο μακιγιάζ; Υπογράψτε παρακαλώ!

Μόνιμο μακιγιάζ; Υπογράψτε παρακαλώ!

Επιμέλεια:
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist

Δεν χρειάζεται να κάνετε τη συμφωνία που έκανε ο Φάουστ, ούτε πρέπει να είστε η θηλυκή έκδοση του Ντόριαν Γκρέι προκειμένου να διατηρήσετε λαμπερή και νεανική την εικόνα σας. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθετε τις ανάγκες που έχει το πρόσωπό σας, μετρώντας με ειδική τεχνική (face mapping) τις αναλογίες των χαρακτηριστικών σας, και να πάρετε τα αντίστοιχα “χρωστικά” μέτρα για να τις ικανοποιήσετε. Στην εποχή μας, η αρχιτεκτονική του προσώπου και το μόνιμο μακιγιάζ είναι σαν τις μπαμπούσκες, τις ξύλινες ρωσικές κούκλες. Η μια εφαρμόζει τέλεια στην άλλη.
Σε πολλά επαγγέλματα το πρωινό μακιγιάζ θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Ακόμα όμως και αν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις δεν προϋποθέτουν περιποιημένη εμφάνιση, το άψογο make-up εκτός από το ότι προβάλλει τα χαρακτηριστικά σας, τονίζει και την αυτοπεποίθησή σας.
Κάθε γυναίκα δικαιούται να υιοθετεί καθετί που θα την σηκώνει, κάθε πρωί, πιο ευτυχισμένη από το κρεβάτι. Εδώ, η ιατρική και η αισθητική σκοπίμως συμπαρίστανται. Παρατηρώντας τις “οβιδιακές” μεταμορφώσεις  και τις “ρυτιδοεξαφανίσεις” πολλών επωνύμων, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι το χέρι της επιστήμης είναι μακρύ. Η σημερινή γυναίκα θέλει να ζήσει πολλά χρόνια,αλλά δεν θέλει να γεράσει. Ο βίος βραχύς, το γήρας τραχύ. Η σύγχρονη Εύα είναι απαιτητικότερη της ανυποψίαστης και ανεπιτίδευτης προγιαγιάς της. Αξιώνει ποιότητα ζωής και παράταση της θηλυκότητάς της.
Η εγγονή της Μαρλέν Ντητρίχ, καταφεύγει στο μόνιμο μακιγιάζ για να εξαγοράσει την ποινή των θλιβερών σημαδιών της γήρανσης. Θέλει να ξυπνάει ήδη μακιγιαρισμένη, με τέλεια φρύδια, ακριβές περίγραμμα στα μάτια, καλοσχηματισμένα χείλη και να ξεκινάει την μέρα της όμορφη, χωρίς κόπο, και χωρίς να ανησυχεί για την εμφάνισή της κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Και όλα αυτά με μια διαδικασία ανώδυνη, γρήγορη και απολύτως ασφαλή, που παρατείνει τις “ηλιόλουστες” μέρες της επ’ αόριστον. Πρόκειται για μια μέθοδο που πραγματοποιείται με έγχυση μια χρωστικής ουσίας κάτω από την επιδερμίδα και έχει πολλές εφαρμογές. Στα φρύδια μιμείται την ύπαρξη τριχών, στις βλεφαρίδες το αποτέλεσμα μοιάζει με μόνιμο  eye liner ,ενώ στο στόμα βελτιώνει το περίγραμμα των χειλιών και αυξάνει τον όγκο τους.
Το μόνιμο μακιγιάζ ανήκει στην κατηγορία των “μικρών επεμβάσεων που επιτυγχάνουν μεγάλες αλλαγές”. Θα μπορούσε να πει κανείς  ότι  είναι ένα περιορισμένο τοπικό λίφτινγκ με χρώματα, που μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες  πιο εκτεταμένες επεμβάσεις, καθώς και με ενέσεις με αυξητικά υλικά.
Το να ξυπνάτε όμορφη, δεν είναι άπιαστο όνειρο. Χιλιάδες  ενθουσιασμένες γυναίκες  διαπίστωσαν ότι το βαρετό μακιγιάζ και το ενοχλητικό ντεμακιγιάζ ανήκουν οριστικά πια στο παρελθόν. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι το αισθητικό μακιγιάζ επεμβαίνει διορθωτικά στα χαρακτηριστικά του προσώπου, μεταβάλλοντας τα μειονεκτήματα σε προτερήματα.
 
Η υπογραφή της συμφωνίας
Παραδίδοντας το πρόσωπό μας στα έμπειρα χέρια του ειδικού, δεν παύει να αναρωτιόμαστε σε τι κατάσταση θα το πάρουμε πίσω. Όσοι ασχολούνται με το μόνιμο μακιγιάζ αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στον πελάτη τους. Η εξειδικευμένη ανάλυση των χαρακτηριστικών και η χαρτογράφηση του προσώπου δεν βασίζεται απλά και μόνο στα μάτια. Οι οπτικές ενδείξεις μπορούν να προσδιορίσουν τα υπάρχοντα προβλήματα, μια βαθύτερη όμως ανάλυση, μπορεί πραγματικά να καθοριστεί μόνο βάση των κανόνων της μορφολογίας.
Η ειδικός του μόνιμου μακιγιάζ πρέπει να κατέχει την δουλειά της από πολλές πλευρές. Μ’ αυτό δεν εννοούμε μόνο την ικανότητα να σχεδιάζει τέλεια φρύδια ή να κάνει τις βλεφαρίδες να φαίνονται πιο πυκνές. Αναφερόμαστε περαιτέρω σε μια ολιστική προσφορά υπηρεσιών, αρχίζοντας από το προσχέδιο και φτάνοντας μέχρι την επαγγελματική φροντίδα μετά την μόνιμη χρωμάτωση. Και βεβαίως δεν αρκεί να δημιουργήσει ένα τέλειο μακιγιάζ, σημασία έχει να κάνει και γραπτή συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο, όπου θα αναφέρεται ακόμα και σε λεπτομέρειες.
Το μόνιμο μακιγιάζ είναι ένα εξαιρετικά υπεύθυνο έργο. Οι ολοκληρωμένες γνώσεις σχετικά μ’ αυτό το θέμα είναι συνεπώς απαραίτητες. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται επίσης, η ικανότητα του ειδικού να προβλέπει τις επιδράσεις των χρωμάτων στους διάφορους τύπους δέρματος. Η βάση για μια μακροπρόθεσμη και γεμάτη εμπιστοσύνη συνεργασία είναι η εκτεταμένη καθοδήγηση. Πολλές διαμαρτυρίες πηγάζουν από υπερβολικές προσδοκίες ή ασαφείς εξηγήσεις. Σε τελική ανάλυση, μπορούμε να βοηθήσουμε τη Φύση, αλλά το πώς θα φαίνεται αργότερα το μόνιμο μακιγιάζ είναι κάτι που καθορίζεται από την αρχιτεκτονική δομή του προσώπου και την ποιότητα του δέρματος της πελάτισσας και  αυτό πρέπει να καταστεί σαφές.
Πριν λοιπόν από κάθε επέμβαση, ενημερώστε τον ενδιαφερόμενο λεπτομερώς σχετικά με τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τα όρια της μόνιμης βαφής.
Να είστε ακριβείς και αναλυτικοί. Δείξτε στον πελάτη σας τα εργαλεία με τα οποία θα εργαστείτε, καθώς και τα χρώματα. Στα φρύδια θα πρέπει να ξεχωρίσετε την τεχνική ανάμεσα στο σχεδιασμό μεμονωμένων τριχών ή την δημιουργία ενιαίας σκιάς. Στα χείλη, θα πρέπει να διαφοροποιήσετε την εργασία ανάμεσα στο απλό περίγραμμα, στο περίγραμμα με απόχρωση ή στο lip light. Στα μάτια θα πρέπει να διευκρινίσετε αν πρόκειται για την δημιουργία πολύ λεπτής τρίχας ή παχιάς γραμμής και αν η εργασία αφορά το κάτω ή πάνω βλέφαρο.
Το δοκιμαστικό που θα κάνετε (προτεινόμενο σχήμα, το χρώμα, ή η διόρθωση παλαιότερου μόνιμου μακιγιάζ) αλλά και το χρηματικό ποσό που έχει συμφωνηθεί πρέπει να αναφέρονται γραπτώς στο ανάλογο συμφωνητικό. Αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να υπογράψει ο πελάτης, ώστε να μπορέσετε στη συνέχεια να προχωρήσετε στη δημιουργία μόνιμου μακιγιάζ. Μόνο μέσω της υπογραφής της συμφωνίας, αποδέχεται ο πελάτης ότι είναι πλήρως ενημερωμένος για το είδος των υπηρεσιών που θα του προσφέρετε και μόνο τότε έχετε το δικαίωμα να προχωρήσετε.

Το ιατρικό ιστορικό
Όταν συμφωνηθεί το είδος του  μόνιμου μακιγιάζ, θα πρέπει να συμπληρώσετε στο συμφωνητικό, το ιατρικό ιστορικό. Η υπογραφή του πελάτη επιβεβαιώνει ότι οι απαντήσεις  στο ερωτηματολόγιο που ακολουθεί, είναι σωστές και αληθινές.
 • Σιγουρευτείτε ότι δεν πάσχει από κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως HIV, φυματίωση, ηπατίτιδα, σύφιλη, μολύνσεις του αίματος (σηψαιμία) κλπ.
 • Ρωτήστε τον αν έχει κάποιο αιματολογικό πρόβλημα, αν πάσχει από διαβήτη, αν είναι έγκυος, ή αν παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα, όπως ασπιρίνη κτλ. Στην απαρίθμηση των φαρμάκων συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες, τα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής. 
 • Έχει γίνει πρόσφατα εμβολιασμός;
 • Κάνει χημειοθεραπεία;
 • Πάσχει από μεσογειακή αναιμία ή αναιμία;
 • Δερματοπάθειες όπως ψωρίαση, ομαλός λειχήνας και λεύκη πρέπει επίσης να διερευνηθούν, και να επισημανθεί στον ενδιαφερόμενο ότι μετά τον οποιονδήποτε τραυματισμό του δέρματος, μπορεί οι συγκεκριμένες προϋπάρχουσες βλάβες να εξαπλωθούν.
 • Πρόκειται να υποβληθεί ο πελάτης σας σε μαγνητική τομογραφία;
  Πολλά χρώματα που χρησιμοποιούνται στο μόνιμο μακιγιάζ περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και “κάνουν παράσιτα” κατά την διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας. Προκαλούν δηλαδή αντίδραση του μαγνητικού πεδίου, με υπερθέρμανση της επιδερμίδας και πιθανό έγκαυμα. Αυτό διαφοροποιείται φυσικά από οργανισμό σε οργανισμό. Στην αξονική τομογραφία το μόνιμο μακιγιάζ  δεν μεταβάλλει την κλινική εικόνα, ούτε έχει κάποια αντένδειξη.
 • Σημειώστε αν χρησιμοποιεί Retin- A, R Accutane, glycolic|AHA; Συμπύκνωση ……%
 • Ρωτήστε αν είναι αλλεργικός στην λιδοκαΐνη, ξυλοκαΐνη, τετρακαΐνη, ή σε κάποια άλλη αναισθητική λοσιόν. Υπάρχει δυσανεξία στην οδοντιατρική νάρκωση;
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει σολάριουμ ή αυτομαυριστικά προϊόντα.
  Ο τεχνητός χρωματισμός της επιδερμίδας μας ξεγελά στην επιλογή της απόχρωσης.
 • Υπαρχει υπερβολική ευαισθησία του δέρματος π.χ. (Bullosa);
  Σε άτομα με ιδιαίτερες ευαισθησίες γίνεται test πριν την εκτέλεση του μόνιμου μακιγιάζ.
 • Κάνει αποτρίχωση στο πρόσωπο; Χρησιμοποιεί ζεστό κερί;
 • Εντοπίστε τα δερματικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται ήδη κατα κόρον για το γέμισμα των χειλιών. Τα ενέσιμα υλικά που δίνουν όγκο στο στόμα, συγκρατούν την υγρασία μέσα στους ιστούς, δυσκολεύοντας την σωστή αναπνοή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα χείλη να είναι επιρρεπή στις μoλύνσεις.
 • Προσοχή επίσης χρειάζεται και ο έρπης. Ο απλός έρπης αλλά και ο έρπης που προέρχεται από το κρυολόγημα φαίνεται ότι αγαπά τα χείλη. Όταν οι φυσικές άμυνες του σώματος μειώνονται με την υπερβολική έκθεση στο κρύο, στο υπερβολικό στρες ή την εμμηνορρυσία ο ιός μας επισκέπτεται. Η κακοποίηση του δέρματος, κατά την διάρκεια του μόνιμου μακιγιάζ, πυροδοτεί τον έρπη, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί 3-4 μέρες μετά τη διαδικασία.
 • Μάθετε την ηλικία του πελάτη σας.
  Αν είναι κάτω από δεκαοχτώ, αποτρέψτε τον από τη διαδικασία του μόνιμου μακιγιάζ, εκτός αν το πρόβλημα έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, (πτώση φρυδιών από χημειοθεραπεία, λαγόχειλο, έγκαυμα κ.α.) και έχετε ήδη εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των γονέων.
  Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους εφήβους. Εκτός του ότι δεν υπάρχει πλήρης διαμόρφωση των χαρακτηριστικών τους, οι έφηβοι, μετατρέποντας το δέρμα με το οποίο ήρθαν σε αυτή τη ζωή, σε ζωγραφικό καμβά, έχουν την αίσθηση ότι ορίζουν το σώμα τους. Οι “μόνιμες” διακοσμήσεις,  δίνουν στους νέους ανθρώπους την ψευδαίσθηση της αυτονομίας. Έτσι προβαίνουν σε καλλιτεχνικά ατοπήματα για τα οποία αργότερα μετανιώνουν.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο ενδιαφερόμενος είναι υγιής, την ημέρα που θα κάνετε το μόνιμο μακιγιάζ και ότι δεν βρίσκεται υπό την επήρεια φαρμάκων ή ναρκωτικών. Δεν επιτρέπεται- ηθικά αλλά και νομικά- να δεχτούμε την συγκατάθεση ψυχολογικά  αρρώστου ατόμου  ή ατόμου που διατελεί υπό συνθήκες οινοπνευματώδους σύγχυσης.
 • Τέλος ενημερώστε τον πελάτη σας, ότι μετά την ολοκλήρωση  του μόνιμου μακιγιάζ μπορεί να εμφανιστούν οξείς φλεγμονώδεις αντιδράσεις, αλλεργικά συμπτώματα ή μολύνσεις.

 

 

Δώστε τις συμβουλές και τις οδηγίες που πρέπει να τηρούνται μετά την μόνιμη χρωμάτωση. Η ειδική φροντίδα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δερμογραφίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορείτε να εγγυηθείτε για το τέλειο αποτέλεσμα και την διάρκειά του. Ένα καλό συμφωνητικό δεν σας καλύπτει 100% από ένα κακό αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως, σε περίπτωση που ανακύψει πρόβλημα, εξασφαλίζετε σε μεγάλο βαθμό τη θέση σας.

 
 

Share with your timeline