Μόνιμο μακιγιάζ και επιχείλιος έρπης
Από τους:
Νάσο ΓΚΛΕΖΟ, δερματολόγο, αφροδισιολόγο
Τάσο ΨΑΡΡΗ, κλινικό διατροφολόγο
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent makeup artist
Τροχοπέδη στο μόνιμο μακιγιάζ των χειλιών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης επιχείλιου έρπητα. Ασθένεια μολυσματική, κολλητική και επανεμφανιζόμενη, ο έρπης προκαλείται από τον ιό Herpes Simplex. Οι δερματικές βλάβες (έλκη) που προκαλεί ο ιός εμφανίζονται κυρίως στα χείλη και γύρω από τα ρουθούνια, αλλά μπορεί να εξαπλωθούν σε όλη την επιφάνεια του προσώπου. Τα ενοχλητικά και άσχημα επακόλουθα της λοίμωξης αφορούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η υπεριώδης ακτινοβολία, το ισχυρό φως, το στρες και η γενική κατάπτωση του οργανισμού πυροδοτούν έξαρση της νόσου που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
ΕΡΠΗΣ, ΕΝΑΣ ΙΟΣ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Ο επιχείλιος έρπης είναι ένας ιός τον οποίον φέρει στον οργανισμό του περίπου το 80% των ενηλίκων. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι φορέας του ιού του απλού έρπητα, χωρίς να εκδηλώνουν όλοι τα συμπτώματα της νόσου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν επιχείλιο έρπη έχουν προσβληθεί μεταξύ 0-5 ετών. Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα ενός αθώου φιλιού από κάποιο μέλος της οικογένειας.
Οι πρώτες ενδείξεις εμφάνισης επιχείλιου έρπητα είναι, συνήθως, η ύπαρξη καψίματος ή κνησμού στην περιοχή όπου πρόκειται να εμφανιστεί. Η φάση της λοίμωξης μπορεί να διαρκέσει περίπου 24-48 ώρες.
Εν συνεχεία δημιουργείται κοκκίνισμα και πρήξιμο της περιοχής, που καταλήγει σε φυσαλλίδες γεμάτες υγρό με κόκκινη βάση. Οι φυσαλλίδες είναι επώδυνες και πολύ ενοχλητικές, και δυσκολεύουν την ομιλία, το φαγητό και το γέλιο. Σε λίγες μέρες, οι φυσαλλίδες σπάνε και δημιουργούν έλκη (επιφανειακές πληγές) που σιγά σιγά ξηραίνονται και κλείνουν. Τα έλκη είναι ιδιαίτερα άσχημα στην όψη, καθώς αρχίζουν να παρουσιάζουν ρωγμές και ροή υγρού. Η επούλωση των πληγών, αν και δεν είναι βαθιές, είναι αργή και μπορεί να ολοκληρωθεί σε 10-14 μέρες.
Ο ιός του επιχείλιου έρπητα μεταδίδεται, ως επί το πλείστον, μεταξύ της πρόδρομης και της ελκωτικής φάσης. Σε μερικούς ανθρώπους, ο απλός έρπης μπορεί να εμφανιστεί τόσο συχνά, ώστε να κάνει δύσκολη τη ζωή τους, περιορίζοντας τις οικογενειακές ή κοινωνικές δραστηριότητές τους. Άνθρωποι με επαγγέλματα στα οποία η καλή εμφάνιση ή ο υψηλός βαθμός υγιεινής είναι σημαντικά, πρέπει ν΄ απουσιάσουν από την εργασία τους κατά τη διάρκεια έξαρσης του έρπη τους.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΕΡΠΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ;
Ο απλός έρπης φαίνεται ότι αγαπάει τα χείλη. Όταν οι φυσικές άμυνες του σώματος μειώνονται, ο ιός μας επισκέπτεται. Η “κακοποίηση” του βλεννογόνου των χειλιών, κατά τη διάρκεια του μόνιμου μακιγιάζ, δραστηριοποιεί τον έρπη και τον επεκτείνει έξω και μέσα από το φυσικό περίγραμμα του στόματος.
Το μόνιμο μακιγιάζ είναι, στην ουσία, μικροτραυματισμός του δέρματος. Η έγχυση των χρωστικών ουσιών γίνεται μέσω μιας ειδικής βελόνας που “γράφει” στο δέρμα. Όταν δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενης μόλυνσης από τον απλό έρπη, θα πρέπει να συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες για να εμφανιστεί. Όταν, όμως, έχει εκδηλωθεί ο ιός στο παρελθόν, η επανεμφάνισή του, μετά τη διαδικασία της μόνιμης χρωμάτωσης, αγγίζει το 90%. Κι αυτό γιατί, μετά την αρχική λοίμωξη, ο απλός έρπης δεν εξαφανίζεται. Απλώς πέφτει σε λανθάνουσα κατάσταση, κατά την οποία δεν προκαλεί εμφανή σημεία λοίμωξης και “κρύβεται” σε ορισμένα σημεία (γάγγλια) των νεύρων της προσβεβλημένης περιοχής. Ο ιός μπορεί να επαναδραστηριοποιηθεί ανά πάσα στιγμή μετά την αρχική λοίμωξη, ταξιδεύοντας, διαμέσου του νεύρου, στην επιφάνεια του δέρματος. Όποιος περάσει την πάθηση δεν αποκτάει ανοσία, όπως συμβαίνει με την ιλαρά, την ερυθρά ή τον έρπητα ζωστήρα. Ο απλός έρπης μπορεί να ξαναπροσβάλλει το ίδιο άτομο. Έχει υπολογιστεί ότι από το σύνολο των ανθρώπων που έπαθαν πρώτη φορά απλό έρπητα, το 75% ξαναπροσβάλλεται πολλές φορές. Προσβάλλεται πάντοτε το ίδιο σημείο ή κάποιο γειτονικό, και ποτέ άλλο σημείο σε άλλη περιοχή του σώματος. Αν, δηλαδή, προσβληθούν για πρώτη φορά τα χείλη, τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη φορά πάλι τα χείλη θα προσβληθούν. Υπάρχει, όμως, πάντοτε η πιθανότητα το ίδιο άτομο να μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλο μέρος του σώματός του.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ‘Η ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΛΛΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ;
Ο επιχείλιος έρπης, μπορεί να επιπλέκεται με την ταυτόχρονη επιμόλυνση της περιοχής από άλλα μικρόβια. Είναι ιός μεταδοτικός. Μπορεί να διασπαρεί γύρω από το στόμα, στα μάτια, στα γεννητικά όργανα ή και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος υπάρχει αμυχή. Αν ο έρπης προσβάλλει το στόμα, ένα συχνό σύμπτωμα είναι η ουλοστοματίτιδα, οπότε παρουσιάζεται πυρετός, αδυναμία και ανησυχία. Τα ούλα είναι πρησμένα, κόκκινα και μπορούν να αιμορραγήσουν εύκολα. Ο ασθενής δεν μπορεί να φάει, ούτε να πιεί, γιατί νιώθει δυνατούς πόνους στο στόμα. Ο πυρετός υποχωρεί ύστερα από 3 έως 5 μέρες και ο άρρωστος αποκαθίσταται ύστερα από 10 έως 15 μέρες. Αν προσβληθούν τα μάτια, ο έρπης εκδηλώνεται με πρήξιμο στα βλέφαρα, πόνο και πληγές μέσα στα μάτια και στα βλέφαρα. Όταν ο ιός προσβάλλει το μάτι, προκαλεί τη λεγόμενη “κερατίτιδα”, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως από οφθαλμίατρο, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Αν μολύνει τα γεννητικά όργανα, προκαλεί έρπη των γεννητικών οργάνων.
Άτομα με έκζεμα ή άλλα δερματικά προβλήματα μπορεί να νοσήσουν σοβαρά αν μολυνθούν από τον ιό. Αν στο σημείο που θα εμφανιστεί ο έρπης υπάρχει έκζεμα, προσβάλλονται εκτεταμένες περιοχές του δέρματος γύρω από το έκζεμα. Πρόκειται για μία από τις πιο βαριές μορφές έρπητα. Ασθενείς που παρουσιάζουν τέτοιου είδους δερματικά προβλήματα γύρω από το στόμα, καλύτερα ν΄ αποφύγουν το μόνιμο μακιγιάζ. Σε περιπτώσεις που υπάρχει ανοσολογικό έλλειμμα, η εξάπλωση του ιού του απλού έρπητα γίνεται με ταχύτατο ρυθμό. Γι΄ αυτό σε ασθενείς με AIDS η συχνότητα ερπητικών βλαβών είναι πολύ συχνή. Όταν ο απλός έρπης αναπτυχθεί σε έδαφος λοίμωξης HIV, έχει μεγάλη διάρκεια και βαρύτητα, μεγάλο μέγεθος, έντονες αιμορραγικές εφελκίδες στα χείλη και συχνές υποτροπές. Το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, πριν από τη διαδικασία του μόνιμου μακιγιάζ χειλιών, αποτρέπει τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ;
Ο επιχείλιος έρπης σε καμία περίπτωση δεν προκαλείται από βακτηρίδια και καλλυντικά. Το κατά πόσον θα ξεσπάσει ο ιός μετά την εφαρμογή του μόνιμου μακιγιάζ εξαρτάται τόσο από το ανοσοποιητικό σύστημα, όσο και από τη σωστή πρόληψη και την ανάλογη προετοιμασία του δέρματος. Ευνοϊκοί παράγοντες για την εκδήλωσή του είναι η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η γενικότερη πτώση της άμυνας του οργανισμού (το στρες, η εμμηνορρυσία στις γυναίκες, ένα ψυχικό σοκ, ένας βίαιος τραυματισμός, μια έντονη κούραση, μια διατροφική διαταραχή, η στενοχώρια, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού κ.ο.κ.).
Σ΄ ένα διεθνές συνέδριο για τις ερπητικές λοιμώξεις τονίστηκε ότι είναι αναγκαία η προφύλαξη από τον ήλιο, ιδιαίτερα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Ο κίνδυνος από την ηλιακή ακτινοβολία αυτές τις ώρες σχετίζεται με την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το καλοκαίρι, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, υπάρχει μεγάλη διασπορά υπεριωδών ακτινών, ακόμα κι όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, ειδικά στα βουνά ή κοντά στη θάλασσα. Για όσους προτιμούν τις διακοπές στο βουνό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε 300 μέτρα η UVB αυξάνεται κατά 4%. Σε άτομα που πάσχουν από επιχείλιο έρπη θα πρέπει να γίνει συνήθεια η χρήση αντιηλιακού κραγιόν. Οι προηγμένες τεχνολογικά εταιρείες, που ασχολούνται με το μόνιμο μακιγιάζ, έχουν προσθέσει αντιηλιακά φίλτρα ακόμα και στις επουλωτικές κρέμες που χρησιμοποιούνται αμέσως μετά τη διαδικασία της μόνιμης χρωμάτωσης.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ Ο ΑΠΛΟΣ ΕΡΠΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ;
Αποφύγετε την εφαρμογή του μόνιμου μακιγιάζ σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας, στην εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά από ασθένειες που καταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα κι αν πρόκειται για απλό κρυολόγημα. Συνήθως, ο έρπης εμφανίζεται τρεις μέρες μετά τη διαδικασία του μόνιμου μακιγιάζ. Αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 40 μέρες έως ότου ‘επιδιορθώσουμε” τα σημεία που τα έλκη του ιού έχουν “πετάξει” το χρώμα. Τα πιο συχνά “ατυχήματα” επιπλοκών γίνονται όταν το μόνιμο μακιγιάζ πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της πρόδρομης φάσης της εμφάνισης του έρπη, δηλαδή την περίοδο που δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μικροχρωστικής, η τοπική επάλειψη με αιθέριο έλαιο tea-tree (12 φορές πιο αντισηπτική ουσία από τη φαινόλη), εκτός του ότι περιορίζει την εξάπλωση του ιού, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί ως επιπλέον τοπικό αναισθητικό και αναλγητικό. Το tea-tree δεν παρουσιάζει τοξικότητα και είναι υποαλλεργικό. Είναι από τα λίγα αιθέρια έλαια που δεν είναι ερεθιστικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα. Όλες οι παθήσεις του στόματος, άφθες, επιχείλιος έρπης, στοματικά αποστήματα, έλκη, ακόμα και η ουλίτιδα ανταποκρίνονται στη θεραπεία με tea-tree. Ειδικά στην πρόληψη του έρπη, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο προστατεύει και από τις ηλιακές ακτίνες μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά του.
Συμπληρώματα διατροφής, όπως η λυσίνη και το MSM, οργανικό θείο (Methyl Sylphonyl Methane), καθυστερούν την επαναδραστηριοποίηση του ιού. Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που εμπλέκεται στη δημιουργία αντισωμάτων, κολλαγόνου και καρνιτίνης. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και με δίαιτα χαμηλή σε αργινίνη (ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα καρύδια, γαλακτοκομικά, όσπρια) υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Το οργανικό θείο (MSM), που θεωρείται το μέταλλο της ομορφιάς (τα δερματικά κύτταρα αποτελούνται από θειούχα αμινοξέα), εμπλέκεται στην παραγωγή κολλαγόνου και κερατίνης, και βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Λίγες μέρες πριν από την εφαρμογή του μόνιμου μακιγιάζ και για τέσσερις μέρες μετά, η χρήση ουσιών που ενδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Το Rhus toxicodendron, ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο που βοηθάει το σώμα ν΄ αντέχει τις κακουχίες, προτείνεται πριν και μετά τη διαδικασία της μικροχρωστικής. Εμφανίζεται ευρέως και ενδείκνυται για τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο δέρμα ύστερα από χειρουργική επέμβαση. Ιδεώδες σκεύασμα για κόκκινα εξανθήματα, με φαγούρα και συχνά φουσκάλες, βρίσκει στην πρόληψη του απλού έρπη την ιδανική εφαρμογή του.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν συνυπάρχουν ποτέ με τον καφέ. Αν ο υποψήφιος δέκτης μόνιμου μακιγιάζ χειλιών, με ιστορικό έρπη, δεν μπορεί ν΄απαρνηθεί την καφεΐνη, είναι βασικό να προμηθευτεί αντιική αλοιφή και να την έχει έτοιμη σε πρώτη ζήτηση. Εκτός των τοπικών φαρμάκων (αλοιφές), μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, όπως η ακυκλοβίρη (Zovirax), η βαλακυκλοβίρη (Valtrex) και η φαμακυκλοβίρη (Famvir). Είναι σημαντικό η θεραπεία ν΄ αρχίζει όσο το δυνατό νωρίτερα, με την εμφάνιση των πρώτων ενοχλήσεων, γιατί μόνο τότε μεγιστοποιείται το θεραπευτικό όφελός της.