Skouras Lab

Skouras lab

Μόνιμο μακιγιάζ και Botox

Μόνιμο μακιγιάζ και Botox

Από τους:
Μιλτιάδη ΛΑΓΙΟ, πλαστικό επανορθωτικό χειρούργο
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist

Οι ενέσεις botox και το μόνιμο μακιγιάζ των φρυδιών είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να κάνουμε ένα πρόσωπο να δείχνει νεότερο. Σε δύσκολους καιρούς δεν υπάρχει πιο ανώδυνο instant face lift, τόσο για την υγεία όσο και για την τσέπη, από τη δημιουργία άψογα σχηματισμένων φρυδιών. Μια ένεση botox μπορεί, ωστόσο, να επηρεάσει έναν χρωματισμό.

Στα τέλη του 1980, τυχαία, ένα ζευγάρι ιατρών, ο Alastair και η Jean Carruthers, κατά τη διάρκεια της θεραπείας του βλεφαρόσπασμου, διαπίστωσαν πως συγχρόνως εξαφανίζονταν και οι ρυτίδες από το “πόδι της χήνας”.
Από τότε, εδώ και χρόνια, το botox είναι το μπεστ σέλερ των αισθητικών επεμβάσεων. Η δράση του παραμένει μία από τις καλύτερες πατέντες της ιατρικής. Η βοτουλινική τοξίνη διαφέρει από τις υπόλοιπες αντιγηραντικές ουσίες, αφού δεν επιδρά στην επιδερμίδα, αλλά στον μυ που βρίσκεται κάτω απ΄ αυτήν. Άλλωστε, εκεί κρύβεται η κυριότερη αιτία της γήρανσης, οι μυϊκές συσπάσεις. Το botox μπλοκάρει τους υποδοχείς των μυών, οι οποίοι δέχονται μηνύματα από τον εγκέφαλο για να κινηθούν.  Χωρίς σύσπαση δεν υπάρχει ρυτίδα.

Στην Αμερική, το 2008 έγιναν 5 εκατομμύρια συνεδρίες botox. Η “θαυματουργή” τοξίνη χρησιμοποιείται από όλες τις ηλικιακές ομάδες και αναζωογονεί το πρόσωπο σε λίγες ώρες. Προτείνεται για την διόρθωση των ρυτίδων κυρίως του άνω τριτημορίου του προσώπου, εκεί δηλαδή όπου γίνονται οι περισσότερες συσπάσεις.
Η τοξίνη της αλλαντιάσεως Α (botox) είναι απόγονος του δηλητηρίου των νεύρων, το οποίο είναι ζωικό και προκαλείται από φυσικά προερχόμενα βακτήρια. 
Το  botox είναι παραλλαγή στην οποία εμπεριέχονται μόνο μεμονωμένες πρωτεΐνες του αρχικού δηλητηρίου σε πολύ καθαρή μορφή και εξαιρετικά υψηλή αραίωση. Από το 1970 και μετά, η αλλαντική τοξίνη, σε ελάχιστες δόσεις, χρησιμοποιείται ως φάρμακο σε νευρολογικές παθήσεις που συνοδεύονται από τοπικά φαινόμενα σπαστικότητας. Έχει χρησιμοποιηθεί για περίπου 30 χρόνια σε 8 διαφορετικές ειδικότητες. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της επεκτάθηκε και στον τομέα των αισθητικών επεμβάσεων.

ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

Η θαυματουργή τοξίνη έχει και τα μειονεκτήματά της. Μικρή διάρκεια (λίγους μήνες μετά την εφαρμογή, ο οργανισμός διορθώνει τη νευρομυϊκή σύναψη, με αποτέλεσμα η μυϊκή δραστηριότητα να επιστρέφει στα κανονικά της επίπεδα), παρενέργειες από την έκχυση του προϊόντος σε λάθος σημείο (π.χ. πτώση βλεφάρων, ασυμμετρία στο πρόσωπο), μεγάλα μεσοδιαστήματα μεταξύ των θεραπειών και, πάνω από όλα, σχετικός περιορισμός στη χρήση της (δεν μπορεί κανείς να κάνει  botox για όλη του τη ζωή).
Η αλλαντική τοξίνη είναι δηλητήριο. Βέβαια, η θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο ανέρχεται στις 3.000 μονάδες, ενώ για την αναχαίτιση των ρυτίδων χρειάζονται μόνο 30. Η ποσότητα αυτή θεωρείται ακίνδυνη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι για την αντιμετώπιση μυϊκών δυσλειτουργιών χρησιμοποιείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, περίπου 500 μονάδες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το botox είναι φαρμακευτική ουσία, και όπως όλες οι φαρμακευτικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένου του απλού Depon ή της ασπιρίνης) έχει τις ενδείξεις του και τις πιθανές παρενέργειες. Το εν λόγω συστατικό δεν θα πρέπει επ΄ ουδενί να λαμβάνεται από άτομα που έχουν αλλεργία στο λεύκωμα (που περιέχουν τα αβγά), καθώς η βοτουλινική τοξίνη αναμειγνύεται με ποσότητα ανθρώπινου λευκώματος. Κανένας αξιόπιστος γιατρός δεν πρόκειται να χορηγήσει βοτουλινική τοξίνη σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος ή θηλάζει, καθώς μικρές ποσότητες του συστατικού θα περάσουν και στο βρέφος μέσω του ομφάλιου λώρου ή του γάλακτος με το οποίο θηλάζει. Η ίδια προσοχή χρειάζεται και σε παθήσεις νευρομυϊκής σύναψης, όπως είναι η μυασθένεια. Το αίτιο αυτού του αυτοάνοσου νοσήματος είναι η ανώμαλη παραγωγή αντισωμάτων έναντι του υποδοχέα της ακετυλοχολίνης. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η μυϊκή συστολή ή σύσπαση. Ο ασθενής πολύ συχνά εμφανίζεται με πτώση του ενός ή και των δύο βλεφάρων, η οποία επιδεινώνεται με την κόπωση (π.χ. κατά τη διάρκεια της μέρας). Προφανώς φάρμακα που επηρεάζουν την νευρομυϊκή σύσπαση (π.χ. botox) μπορούν να επιδεινώσουν τη μυασθένεια και θα πρέπει να αποφεύγονται. Και βέβαια δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης δόσης και της συχνότητας χορήγησης του botox με σκοπό την αποφυγή ανάπτυξης αντισωμάτων. Τι σημαίνει, όμως, η ανάπτυξη αντισωμάτων; Σημαίνει ότι το botox δεν θα είναι ενεργό και ότι ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δύο χρόνια για να είναι ικανό το προϊόν να αντιμετωπίσει τις ρυτίδες έκφρασης. Με λίγα λόγια, όσο πιο συχνά κάνουμε τις ενέσεις σε ένα άτομο, όσο πιο μεγάλες δόσεις χρησιμοποιούμε και για όσο περισσότερα χρόνια εφαρμόζουμε την τεχνική, τόσο μικρότερο αποτέλεσμα έχουμε. Οι μύες σταδιακά συνηθίζουν και παύουν να ανταποκρίνονται στο ζητούμενο, που είναι η παράλυση. Αυτό σημαίνει ότι οι θεραπείες πρέπει να ξεκινούν την κατάλληλη στιγμή όχι πριν από τα 18 και προφανώς όχι μετά τα 65.
Η σχετική ανατομία και οι τυχόν αλλαγές της χειρουργικής ανατομικής ή ανατομίας, που οφείλονται σε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, πρέπει να γίνονται γνωστές πριν από τη χορήγηση του botox. Δεν είναι λίγοι οι γιατροί που παραδέχονται πως το μούδιασμα που προκαλεί η βοτουλινική τοξίνη σε κάποιους μύες δημιουργεί το φαινόμενο ντόμινο, επηρεάζοντας αλυσιδωτά τη λειτουργία άλλων μυών, και νέες ρυτίδες εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία, όπως κάτω από τα μάτια, αν το botox χρησιμοποιηθεί για να σβηστούν οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας.
Η αλλαντική τοξίνη δεν ενοχοποιείται για αλλεργίες. Μετά την έγχυση πολύ σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί αναφυλακτική αντίδραση, γι΄ αυτό πάντα η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό, σε ιατρικό χώρο, όπου πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη επινεφρίνη ή κάποια άλλα μέτρα αντιμετώπισης της αλλεργικής αντίδρασης. Προσοχή αξίζει να δοθεί όταν το botox χρησιμοποιείται και υπάρχει φλεγμονή (μόλυνση), ενεργός έρπης, σταφυλοκοκκική δερματίτιδα στα προτεινόμενα σημεία έγχυσης για τον κίνδυνο ενοφθαλμισμού σε άλλα υγιή σημεία ή όταν εκδηλώνεται υπερβολική αδυναμία ή ατροφία στον μυ στόχο.
Σύμφωνα με στοιχεία από ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, η αναλογία των ασθενών που αναμένεται να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη θεραπεία με botox μπορεί να σχετίζονται με τη θεραπεία, την τεχνική της έγχυσης ή και με τα δύο. Γενικά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται τις πρώτες μέρες από την έγχυση και είναι παροδικές. Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Οι πιο συχνές ενοχλήσεις είναι η αθροιστική κεφαλαλγία (λόγω των πολλών εγχύσεων), η βλεφαρόπτωση, το ερύθημα, η τοπική μυϊκή αδυναμία, το οίδημα, ο κνησμός, η ξηροδερμία, χωρίς να αποκλείονται η μόλυνση του αναπνευστικού, η γρίπη και η ναυτία.

MΕΤΑ ΤΟ BOTOX ΤΙ;

Η υπερβολική ποσότητα βοτουλινικής τοξίνης, εκτός του ότι ενδέχεται να προκαλεί κάποιες αντιδράσεις στον οργανισμό, δεν έχει και πάντα κολακευτικά για την εμφάνιση αποτελέσματα. Τα φρύδια μπορεί να ανασηκωθούν τόσο ώστε να προσδώσουν μόνιμη έκφραση απορίας στο πρόσωπο ή να χάσουν το σχήμα τους στην περίπτωση που το συστατικό δεν τοποθετηθεί στα ενδεδειγμένα σημεία ή να εξαπλωθεί και σε άλλους μύες, με συνέπειες που μπορεί να είναι ακόμη πιο δυσάρεστες, προκαλώντας την πτώση του άνω ή κάτω βλεφάρου, καλύπτοντας ή, αντίστοιχα, προβάλλοντας τον βολβό του ματιού.
Το botox δεν ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες. Κι αυτό διότι υπάρχουν πρόσωπα στα οποία οι γκριμάτσες προσδίδουν γοητεία. Το “ακίνητο προσωπείο” του botox δεν τις κολακεύει. Αντίθετα, γυναίκες με πιο cool αντιδράσεις γίνονται κούκλες με μια ενεσούλα!
Η εν λόγω ουσία δεν μπορεί να δράσει σε άτομα που έχουν περάσει σαλμονέλα και έχουν αναπτύξει αντισώματα στην αλλαντική τοξίνη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 2% του πληθυσμού. Καθώς το botox δεν ασκεί επίδραση πάνω τους, η εναλλακτική λύση για τη βελτίωση της ανώτερης ζώνης του προσώπου είναι το μόνιμο μακιγιάζ.

ΜΟΝΙΜΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ BOTOX

Τα σωστά διαμορφωμένα φρύδια θα τονίσουν με τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά του προσώπου, δημιουργώντας το εφέ του λίφτινγκ χωρίς να γίνει ένεση. Η ανύψωση της ουράς των φρυδιών με την τεχνική του μόνιμου μακιγιάζ ή με την αρωγή του botox σχηματίζει μια οπτική απάτη που δημιουργεί την εντύπωση ότι το δέρμα στο σημείο αυτό τραβήχτηκε με ένα πραγματικό λίφτινγκ. Το βλέμμα ανοίγει και φαίνεται κανείς αρκετά χρόνια νεότερος.
Τα καλοσχηματισμένα φρύδια κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα όμορφο πρόσωπο και σε ένα υπέροχο πρόσωπο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν την επίδραση των φρυδιών και θεωρούσαν σημάδι πλούτου, δύναμης και ομορφιάς να χρωματίζουν με κάρβουνο τις τρίχες. Η ένταση στα φρύδια εξισορροπεί το πρόσωπο μιας γυναίκας με έντονα χαρακτηριστικά (μεγάλη μύτη, πηγούνι που προεξέχει κλπ).

Δυστυχώς, πολύ λίγα φρύδια αντιστοιχούν από τη φύση τους στο ιδανικό της ομορφιάς. Ένας χρωματισμός βοηθάει όταν τα φρύδια μεγαλώνουν αραιά, όταν δεν υπάρχουν λόγω κάποιας ασθένειας ή όταν δεν έχουν τέλειο σχήμα.

Οι χρωστικές ουσίες είναι ακόμη πιο χρήσιμες όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το botox, αφού έχουν τη δυνατότητα να επιμηκύνουν οπτικά το χρονικό διάστημα της δράσης του και να παρατείνουν τα μεσοδιαστήματα της χρήσης του. Με τον συνδυασμό αυτό, η δοσολογία της βοτουλινικής τοξίνης είναι λιγότερη και οι ηθοποιοί δεν χάνουν πια τις εκφράσεις τους. Είναι το καυτό tip στο Μπέβερλι Χιλς και επιβεβαιώνει το μύθο της ωραίας κοιμωμένης που μόλις ξύπνησε από το λήθαργο, χωρίς νυστέρι, πόνο και ταλαιπωρία.
Αποτελεί πλέον καθημερινό γεγονός να εφαρμόζεται η τεχνική του μόνιμου μακιγιάζ σε άτομα που έχουν κάνει θεραπεία με botox ή που πρόκειται να κάνουν στο εγγύς μέλλον. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, γιατί τα φρύδια που έχουν υποστεί χρωματισμό ενδέχεται, για παράδειγμα, να δείχνουν αφύσικα ανασηκωμένα μετά τις ενέσεις. Για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα, θα πρέπει να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι εκ των προτέρων σε μια αναλυτική συμβουλευτική κουβέντα για τις πιθανές αλλαγές. Ουσίες που απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, όπως το botox, το υαλουρονικό οξύ ή το κολλαγόνο, θα πρέπει να έπονται του μόνιμου μακιγιάζ, αφού η επιρροή της επέμβασης της μικροχρωστικής διαρκεί περισσότερο. Στις πλαστικές επεμβάσεις που τα αποτελέσματα είναι μεγαλύτερης διάρκειας (π.χ. lifting),το μόνιμο μακιγιάζ πραγματοποιείται δύο με τρεις μήνες αργότερα. Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να γίνεται πρώτα η επέμβαση που διαρκεί περισσότερο, ώστε να αποφεύγονται οι πιθανές ασυμμετρίες.
Αυτοί που έχουν κάνει πρόσφατα θεραπεία με botox πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να αλλάξει το σχήμα των φρυδιών όταν υποχωρήσει η δράση της τοξίνης. Και ακόμα, αν η ένεση δεν τοποθετηθεί σωστά, μπορεί να έχουμε στραβά ή αφύσικα ανασηκωμένα φρύδια. Σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης είναι πιθανόν το πρόσωπο να μοιάζει με μάσκα ή να είναι ασύμμετρο. Αμέσως μετά από μια ένεση, τα φρύδια ανασηκώνονται στο εξωτερικό ένα τρίτο τους προς τα πάνω. Αν το φρύδι κάνει από φυσικού του ένα όμορφο, καμπυλωτό τόξο με φορά προς τα πάνω, πρέπει να το επισημάνουμε στον γιατρό. Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί έτσι η ένεση, ώστε το πιο ψηλό σημείο να μην τραβηχτεί κι άλλο προς τα πάνω. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε να δείχνει το πρόσωπο πιο αυστηρό.
Με ή χωρίς το botox, το μόνιμο μακιγιάζ κατορθώνει σχεδόν όσα και οι ενέσιμες θεραπείες, με ελάχιστες αντενδείξεις και με ακόμα πιο ελάχιστες παρενέργειες. Είναι σύντομη και αποτελεσματική επέμβαση με χαμηλό κόστος, που η ζήτησή της αυξάνεται διαρκώς. Ο μόνιμος χρωματισμός, που στην ουσία είναι συνδυασμός τατουάζ και κλασικού μακιγιάζ, κερδίζει καθημερινά τίτλους τιμής, αποδεικνύοντας ότι είναι μια ακίνδυνη αισθητική εφαρμογή που μπορεί να υπάρξει μόνη της, αλλά και να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με τις τεχνικές τής μη παρεμβατικής αισθητικής χειρουργικής.

Share with your timeline