Skouras Lab

Skouras lab

ΜΟΝΙΜΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ | Άνδρες έτοιμοι για όλα

ΜΟΝΙΜΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ | Άνδρες έτοιμοι για όλα

Από τη:
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist

Ο Υάκινθος και ο Άδωνις αναζητούσαν θαυματουργά παρασκευάσματα από εναλλακτικούς αλχημιστές. Ο σημερινός VIP εγγονός του Βαλεντίνου καταφεύγει στο μόνιμο μακιγιάζ για να εξαγοράσει την ποινή των γηρατειών και των ατελειών της φύσης.

Ο καλλωπισμός στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν γένους θηλυκού. Τα ψιμύθια, τα καλλυντικά της αρχαιότητας, τα χρησιμοποιούσαν και οι άντρες. Εκτός  από τον ανθρακικό μόλυβδο, μια λευκή σκόνη που χρησιμοποιούσαν για να λευκαίνουν την επιδερμίδα, υπήρχαν και αρκετά ακόμα: ο”μίλτος”, μίνιο που έδινε ρόδινο χρώμα στα μάγουλα, το “φύκος”, χρώμα που έβγαζαν από ένα είδος φυκιών και το χρησιμοποιούσαν για τον ίδιο σκοπό και βαφές για τις βλεφαρίδες και τα βλέφαρα. Το “καλλιβλέφαρον” ήταν το καλλυντικό των βλεφάρων, το “στίμμι”, κονιοποιημένο αντιμόνιο, ήταν κάτι σαν τις σημερινές σκιές, και ο “άσβολος” καπνιά για το βάψιμο των  βλεφαρίδων.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φτιάχνουν κοκκινάδι για τα χείλη ανακατεύοντας χένα και καρμίνιο. Εκτός από το κόκκινο, αγαπημένα τους χρώματα ήταν το μπλε, το μαύρο και το πορτοκαλί, ανάλογα με την διάθεση της στιγμής και τη ματαιοδοξία του χρήστη.
Στα τέλη του 16ου αιώνα οι άνδρες φορούν τεράστιες περούκες, ενώ στην ταραγμένη εποχή των Βολουά, οι εκλεπτυσμένοι αλλά και αδίστακτοι ευγενείς έτρεχαν από χορό σε χορό, από συνωμοσίες σε φόνους, χωρίς να περιφρονούν τα φτιασίδια.
Οι “ευνοούμενοι” του Βασιλιά Ερρίκου, ντυμένοι με φορέματα από βαρύτιμο μεταξωτό, φορτωμένοι κοσμήματα, διαπληκτίζονταν μεταξύ τους, επιτηδευμένοι και προκλητικοί. Με μαλλιά βαμμένα μενεξελιά, φρύδια αποτριχωμένα, πηγούνι ψεκασμένο με υδράργυρο, χλωμοί, κάτω από το εφηβικό χνούδι που κάλυπτε τα μάγουλά τους, περιτριγύριζαν ζηλότυπα τον μονάρχη τους.
Τον 18ο αιώνα η ανδρική κοκεταρία έφτανε στα όρια της γυναικείας. Η Επανάσταση όμως…
Τον 19ο αιώνα επικρατούσε η αντίληψη των ρομαντικών για την ομορφιά.
Ίσια, καλοχτενισμένα γυαλιστερά μαλλιά, και χλωμό πρόσωπο που οι ωραίοι αποκτούσαν καμιά φορά πίνοντας ξύδι. Οι έμποροι καλλυντικών πουλούν μόνο πούδρα με τη λευκότητα του μαρμάρου, μερικά φιαλίδια ξύδι, “μπριγιαντίνη” για να στρώνουν τα άτακτα μαλλιά, και αλοιφή με άρωμα κίτρου για απαλά και λευκά χέρια.
Η επιστημονική εποχή για τα καλλυντικά αρχίζει να εμφανίζεται δειλά το 1895, με την πρωτοβουλία μιας Γαλλίδας. Βλέποντας ότι τα μυστικά της ομορφιάς διαδίδονταν σχεδόν κρυφά από ανεύθυνες  μανικιουρίστες, μασέζ, αλλά και βοτανολόγους, είχε την ιδέα να ζητήσει ιατρική έγκριση για μερικές ανώδυνες συνταγές ομορφιάς.
Για να εξιδανικεύσουν ανθρώπους που δεν ήταν αρκετά προικισμένοι από τη φύση, ή που είχαν αρχίσει να καταβάλλονται από τα πρώτα πλήγματα των γηρατειών, οι διάφοροι “ειδικοί” της ομορφιάς επινόησαν από αιώνες πολλές μεθόδους. Σήμερα το έργο αυτό το έχει αναλάβει η πλαστική χειρουργική, η αισθητική και το μόνιμο μακιγιάζ.

Make up your mind

Το ανδρικό φύλο φαίνεται να έχει αναθεωρήσει την παραδοσιακή στάση του σε σχέση με τα ινστιτούτα αισθητικής και να έχει ξεπεράσει τις αναχρονιστικές απόψεις που ήθελαν την αισθητική να αποτελεί αμιγώς γυναικείο ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι άνδρες όλο και περισσότερο εμφανίζονται αποφασισμένοι να αλλάξουν ό,τι δεν τους αρέσει στην εικόνα τους και είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την αισθητική ως όπλο στον αγώνα ενάντια στο χρόνο. Παρατηρώντας κανείς τις “οβιδιακές” μεταμορφώσεις και τις “ρυτιδοεξαφανίσεις” πολλών καλλιτεχνών αλλά και πολιτικών, διαπιστώνει εγκαίρως ότι το χέρι της επιστήμης είναι μακρύ.
Ποιος ισχυρός δεν επιθυμεί σφόδρα να παραμείνει νέος και όμορφος; Πολλοί παζαρεύουν το πρώτο, ουδείς το δεύτερο. Η ανάγκη του άνδρα να φαίνεται νέος και λαμπερός τόσο στην τέταρτη, όσο και στην πέμπτη και στην έκτη δεκαετία της ζωής του τον οδήγησε στο να εκτιμήσει τη συμβολή της ιατρικής αισθητικής στην επίτευξη του νέου στόχου του: δεν θα παραδοθώ ποτέ στα γηρατειά, μέχρι να γεράσω στ’ αλήθεια.

Άνδρες και μόνιμο μακιγιάζ

Η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών του μόνιμου μακιγιάζ είναι γυναίκες. Κάποιοι άνδρες όμως, προστρέχουν στο μόνιμο μακιγιάζ για να τονίσουν το βλέμμα τους με ένα διακριτικό χρωματισμό στα μάτια, για να δώσουν έναν ανεπαίσθητο όγκο στα χείλη ή για να σκουρύνουν ένα σημείο στο κεφάλι όπου τα μαλλιά έχουν αραιώσει. Οι αρχές του μόνιμου μακιγιάζ βρίσκουν εφαρμογή εξίσου σε άνδρες και γυναίκες και συνεπώς η μεθοδολογία των διαφόρων επεμβάσεων είναι η ίδια και για τα δύο φύλα, σεβόμενη φυσικά τις ιδιαιτερότητές τους.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν και νέες τεχνικές, οι οποίες προσαρμόσθησαν στις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ανδρών.

Χρώμα στα χείλη

Η βασική αρχή σε ό,τι αφορά τη χρωστική στον άνδρα είναι ότι το σχέδιο πρέπει να είναι πολύ διακριτικό και σχεδόν αόρατο. Αυτό απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία, ειδικά στην περιοχή του στόματος και των χειλιών. Για τις γυναίκες χρειάζονται συνήθως δύο περιποιήσεις για το χρωματισμό, στους άνδρες όμως θα πρέπει να υπολογίσουμε τουλάχιστον τρεις συνεδρίες. Στον άνδρα αποφεύγεται ένα ακριβές περίγραμμα χειλιών, γιατί κάτι τέτοιο θα έδειχνε βαμμένο και αφύσικο. Ενδεικνύεται μια τεχνική σκίασης, με την οποία απλώνουμε το χρώμα ημιδιάφανα. Δουλεύουμε δικτυακά και χωρίς περίγραμμα κατά μήκος της άκρης των χειλιών. Στα ανδρικά χείλη, ο σχεδιασμός με φως-σκιά δείχνει τέλειος και ογκώδης. Το φως των χειλιών στον άνδρα δεν προσδίδει μόνο όγκο αλλά εξαλείφει οπτικά και μικρές ατέλειες στο σχήμα του άνω χείλους. Το κάτω χείλος μεγαλώνει, με την τεχνική της “σκιάς του νερού”, μιας τεχνοτροπίας η οποία σχεδιάσθηκε ειδικά για τον χρωματισμό στους άνδρες και οικειοποιείται το “χύσιμο”μιας ακουαρέλας. Το χρώμα πρέπει να είναι σκούρο, χωρίς κόκκινα στοιχεία, μιας και μόνο έτσι θα δείχνει η σκιά φυσική. Τα ανοιχτά χρώματα εφαρμοσμένα καλυπτικά, δείχνουν αφύσικα.

Ιατρικές εφαρμογές στο δέρμα

Απ’ όλα τα ανώτερα θηλαστικά, ο άνθρωπος έχει το λιγότερο προστατευμένο και πιο ευάλωτο δέρμα. Οι σοβαρές βλάβες του δέρματος- όπως για παράδειγμα, τα εκτεταμένα εγκαύματα- αποτελούν άμεση απειλή για τη ζωή μας. Αν αλείφαμε με μπογιά όλο μας το σώμα, δεν θα ζούσαμε πάνω από μερικές μέρες. Ο ασθενής που πάσχει από κάποιο δερματικό πρόβλημα αισθάνεται ότι σε κάποιο βαθμό χάνει την ακεραιότητά του. Είναι σαν να έχει κάποιο ελάττωμα το περίβλημά του, σαν να έχει μείνει ένα κομμάτι του απροστάτευτο και να μην μπορεί να αμυνθεί. Το δέρμα μπορεί να εκφράσει την αίσθηση οτι είμαστε ευάλωτοι. Δεν μπορούμε να κρύψουμε αυτό που βγαίνει. Στο τέλος όλα θα φανούν: οι επιθυμίες μας, οι φόβοι μας, η ντροπή μας, οι πληγές μας, οι ουλές μας. Μέσα από αυτά που φανερώνουμε η συνείδηση γίνεται και ναρκισισμός. Το δέρμα μαρτυρά για τη εμφάνισή μας ό,τι και ένα ρούχο για την ταυτότητα μας.
Το μακιγιάζ, η αλλαγή στυλ, η ανανέωση… όλα δείχνουν ότι το δέρμα εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα του Εγώ που δείχνουμε στους άλλους, σε ό,τι αγγίζει την εικόνα και την εμφάνιση. Το μακιγιάζ θέτει ένα ερώτημα όσον αφορά τη σχέση μεταξύ του “είμαι” και του “φαίνομαι”. Δερματοπάθειες όπως η λεύκη ή η ψωρίαση εμφανίζονται σχεδόν πάντα μετά από κάποιο ψυχικό σοκ, σε άτομα υπερευαίσθητα που φοβούνται μήπως πληγωθούν, και προστατεύουν τον εαυτό τους με ακραίο τρόπο. Γι’ αυτό και στην κάλυψη των ουλών ή την αποκατάσταση της χαμένης τριχοφυίας στα φρύδια ή στα βλέφαρα χρειάζεται συνετή παρέμβαση. Για όσους έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς τα οφέλη του μόνιμου μακιγιάζ, μερικές βελτιώσεις είναι αρκετές. Για τους υπόλοιπους, καμία επέμβαση δε θα είναι αρκετή για να διορθώσει την εικόνα της ασχήμιας και των ψεγαδιών που βλέπουν στον καθρέφτη τους, παρόλο που μερικές φορές η εικόνα αυτή δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Η επούλωση και διόρθωση του σωματικού τραύματος δεν ακολουθείται απαραίτητα από αυτή του ψυχικού.

Όταν τα φρύδια λείπουν

Στον τομέα των ιατρικά ενδεδειγμένων χρωματισμών (π.χ. σε περιπτώσεις με γυροειδή αλωπεκία) πρέπει να επεξεργαστούμε τα ανδρικά φρύδια με την τεχνική των μικρών τριχών, αλλά πολύ πιο ανέμελα και πολύ λιγότερο “νοικοκυρεμένα” και χτενισμένα απ’ ό,τι θα το κάναμε σε μια γυναίκα.
Αν χρειάζεται να αλλάξουμε το σχήμα των φρυδιών (όταν υπάρχει λιγοστή τριχοφυΐα), δηλαδή να χρωματίσουμε περιοχές του δέρματος, όπου δεν φυτρώνουν τρίχες, είναι κατάλληλη μια μονόχρωμη ή πολύχρωμη τεχνική με τούφες. Σ’ αυτό λαμβάνουμε υπόψη μας την αντανάκλαση λάμψης των φυσικών τριχών, που έχει ως συνέπεια ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα.
Αν θέλουμε να κάνουμε τα μάτια πιο εκφραστικά, ενδείκνυται και σ’ αυτήν την περίπτωση, πέρα από την γνωστή πύκνωση των βλεφαρίδων και η τεχνική με σκιές-pixel, αλλά και τα εφέ με φως, τα οποία μπορούμε να πετύχουμε μ’ ένα ειδικό χρωματισμό highlight.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματικοί χώροι που να προσφέρουν τέτοιες εξειδικευμένες υπηρεσίες για άνδρες. Όποιος πετύχει να κάνει σε  άνδρα, ένα  χρωματισμό που να δείχνει ακριβής και διακριτικός, θα καταφέρει να κερδίσει καινούργια πελατεία.Οι άνδρες πελάτες είναι εμπειρικά  πολύ πιστοί. Επιπλέον ένας άνδρας θα έρχεται στο χώρο σας σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα, διότι λόγω του απαλού χρωματισμού θα χρειάζεται πολύ συχνά επιδιόρθωση.

 

Share with your timeline