Skouras Lab

Skouras lab

Μεταμόσχευση μαλλιών και μόνιμο μακιγιάζ

Μεταμόσχευση μαλλιών και μόνιμο μακιγιάζ

Από τους:
Βαρδή ΚΑΡΔΕΡΑ, Γενικό Δ/ντη της κλινικής μαλλιών BERGMANN KORD
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist

Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που αφορά και τα δύο φύλα. Ωστόσο, ψυχολογικά επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, αφού τα πλούσια στιλπνά μαλλιά αποτελούν σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς. Το φαινόμενο δεν θεωρείται βεβαίως απειλή για την υγεία, αλλά οι επιπτώσεις που έχει στην διάθεση και στην αυτοεκτίμηση δεν είναι αμελητέες.

Γυναικεία τριχόπτωση

Καθώς τα μαλλιά αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της γυναικείας εμφάνισης και η διατήρηση της καλής τους υγείας & ομορφιάς είναι αιτούμενο για κάθε γυναίκα, η απώλεια των μαλλιών επιφέρει έντονη ανησυχία & συναισθηματική επιβάρυνση. Και παρόλο που η τριχόπτωση πλήττει σημαντικά το γυναικείο φύλο, παρουσιάζοντας αυξημένο ποσοστό εμφάνισης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει πλέον πληθώρα έγκυρων & αποτελεσματικών επιστημονικών λύσεων για την αποκατάσταση των μαλλιών στις γυναίκες.

Αίτια & αντιμετώπιση

Σε αντίθεση με την αντρική τριχόπτωση, που συνδέεται κυρίως με την ηλικία και την κληρονομικότητα η γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και για διαφορετικούς λόγους. Η εμφάνισή της σχετίζεται με ορμονικές μεταβολές, (η περίοδος μετά τον τοκετό, η διακοπή των αντισυλληπτικών, η εμμηνόπαυση, το σύμπλεγμα πολυκυστικών ωοθηκών), με δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, με παθήσεις του τριχωτού, με αυστηρές δίαιτες ή κακής ποιότητας διατροφή, με αναιμία, με λήψη διαφόρων φαρμακευτικών αγωγών, με διάφορες παθήσεις, με κληρονομική προδιάθεση ή αυτοάνοσα νοσήματα.
Τις ίδιες ακριβώς επιπτώσεις για τα μαλλιά έχει και το ενδογενές στρές, το οποίο συνδέεται με τις δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις,την έντονη ψυχολογική και σωματική κούραση, τη έλλειψη ύπνου αλλα και τη μεγάλη απώλεια κιλών έπειτα από σκληρή δίαιτα, φτωχή σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Ο οργανισμός, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις επιτακτικές ανάγκες του, φαίνεται ότι διακόπτει προσωρινά ορισμένες από τις μη ζωτικές λειτουργίες του-ανάμεσα στις οποίες είναι και η ανάπτυξη της τρίχας. Το παράξενο είναι ότι πολλές φορές δεν συνδέουμε κάποια στρεσογόνο κατάσταση που έχουμε βιώσει με την τριχόπτωση, διότι η γενεσιουργός αιτία και η εκδήλωση του φαινομένου μπορεί να απέχουν αρκετούς μήνες. Το σίγουρο είναι ότι αν η αυξημένη πτώση μαλλιών επιμένει (με απώλεια πάνω από 100 τρίχες τη μέρα που είναι το φυσιολογικό) πρέπει να γίνουν εξετάσεις ώστε να εντοπιστούν τα αίτια.
Η αραίωση  και η λέπτυνση των μαλλιών μπορεί να εξελιχθούν σε δύο συχνές μορφές αλωπεκίας: Στην διάχυτη αλωπεκία η αραίωση είναι ομοιόμορφη σε όλο το κεφάλι και οφείλεται σε παράγοντες όπως εγκυμοσύνη, αυστηρή δίαιτα, στεναχώρια, λήψη φαρμάκων ή έλλειψη σιδήρου. Η τρίχα αδυνατίζει και το δέρμα είναι ορατό, όμως η εικόνα είναι ανατρέψιμη εάν βρεθεί η αιτία που την προκαλεί, (π.χ. αγωγή για την αναιμία ή το θυρεοειδή). 
Μια πιο σοβαρή μορφή αλωπεκίας ειναι η ανδρογενετικού τύπου, που οφείλεται σε κληρονομικότητα και στα ανδρογόνα. Εμφανίζεται με αραίωση μαλλιών από την κορυφή του κεφαλιού και με κατεύθυνση προς τα εμπρός, ενώ χαρακτηριστικό της είναι ότι το χνούδι αντικαθιστά τις δυνατές τρίχες. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό αφενός να πραγματοποιείται σωστή διάγνωση από τους ειδικούς και αφετέρου να ακολουθείται η ενδεδειγμένη αγωγή κατά της τριχόπτωσης.
Οι πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της γυναικείας τριχόπτωσης θεωρούνται η μεταμόσχευση μαλλιών και οι θεραπείες τριχόπτωσης PRP με DNA activator.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί ιατρική μέθοδο, για την οριστική αντιμετώπιση του Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετικής Αλωπεκίας, έχοντας εξασφαλίσει  σε χιλιάδες γυναίκες τη μόνιμη αποκατάσταση των μαλλιών τους.
Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την ηλικία της ήβης. Συνήθως σε ποσοστό γυναικών περίπου 25% αρχίζει πριν από τα 40 χρόνια. Στην ηλικία των 50-60 ετών, με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, η επικράτηση της εμφανούς ανδρογενετικής αλωπεκίας αυξάνεται στο 60%. Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να πραγματοποιηθεί στις περιπτώσεις της ανδρογενετικής και διάχυτης αλωπεκίας, αλλά αντενδείκνυται στη γυροειδή αλωπεκία, όπου η θεραπεία της είναι μόνο δερματολογική.
Η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών πραγματοποιείται με λήψη τριχοθυλακίων από το πίσω τμήμα της κεφαλής (δότρια περιοχή) και εμφύτευση αυτών στις περιοχές της κεφαλής που εμφανίζουν αραίωση (ληπτήρια περιοχή). Δεδομένης της εμφύτευσης των νέων μαλλιών με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιείται και η φυσική τους έκφυση, μπορούμε να επιτύχουμε απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής. Πρόκειται για εντελώς ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί λίγες ώρες και πραγματοποιείται απο εξειδικευμένη ιατρική ομάδα. Τα νέα μαλλιά αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 3 μήνες και δεν πρόκειται να πέσουν ποτέ, ενώ ολοκληρωμένο αποτέλεσμα επέρχεται μετά από 10 μήνες. Οι πιο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η FUT (Follicular Unit Transplantation) και η FUE (Follicular Unit Extraction).

Θεραπεία τριχόπτωσης PRP με DNA Activator

Στις περιπτώσεις γυναικείου τύπου ανδρογενετικής αλωπεκίας (female pattern baldness) όπου η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων δεν ενδείκνυται γιατί υπάρχει η περίπτωση να τραυματιστούν διπλανοί θύλακες, τότε υπάρχει η εναλλακτική θεραπεία PRP με αυξητικούς παράγοντες.
Η θεραπεία τριχόπτωσης με αυξητικούς παράγοντες PRP (Platelet Rich Plasma) με DNA Activator εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετικής Αλωπεκίας, για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης διαφόρων αιτιολογιών, για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας, καθώς και για την πρόληψη της τριχόπτωσης.
Η μέθοδος αξιοποιεί τις ιδιότητες των Αυξητικών Παραγόντων (Growth Factors), οι οποίοι είναι πρωτεΐνες που περιέχονται στα αιμοπετάλια του αίματος και καθώς αναπτύσσουν αναπλαστική και αναγεννητική δράση μπορούν να ενεργοποιήσουν τα αδύναμα ενήλικα βλαστοκύτταρα του τριχωτού της κεφαλής και κατ’ επέκταση και των θυλάκων των τριχών που δυσλειτουργούν, ώστε να είναι πλέον σε θέση να δώσουν νέα μαλλιά αλλά και ενδυνάμωση, μεγαλύτερη διάμετρο & μήκος στα υπάρχοντα μαλλιά.
Μέσω της θεραπείας PRP με DNA Activator αυξάνουμε την ποσότητα των αυξητικών παραγόντων, οπότε ενεργοποιείται μεγαλύτερος αριθμός ενηλίκων βλαστοκυττάρων και ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται η αυτοαποκατάσταση των δυσλειτουργιών σε πιο σύντομο χρόνο και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς και η προσθήκη διαλύματος νουκλεοτιδίων DNA και ιόντων ασβεστίου ενισχύει την παραγωγή και τη δράση των αυξητικών παραγόντων και επιπλέον αναπτύσσει αναγεννητική & διαχρονική δράση.
Η μέθοδος PRP με DNA Activator είναι απόλυτα ασφαλής και ολοκληρώνεται σε περίπου 1 ώρα. Πραγματοποιείται με απλή αιμοληψία, φυγοκέντρηση του αίματος και έγχυση του εμπλουτισμένου πλάσματος στις περιοχές του τριχωτού της κεφαλής που παρουσιάζουν αραίωση.
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της θεραπείας τριχόπτωσης με PRP είναι εντυπωσιακά και αφορούν τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των μαλλιών, καθώς η τριχόπτωση αναστέλλεται και μπορούμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα σταθερό.

Θεραπεία τριχόπτωσης με Soft Laser

Για τις περιπτώσεις εξασθενημένων μαλλιών που χρειάζονται ενδυνάμωση εφαρμόζονται εξειδικευμένες μη φαρμακευτικές θεραπείες που ενισχύουν τα μαλλιά και παράλληλα αντιμετωπίζουν πιθανές δυσλειτουργίες του δέρματος της κεφαλής. Οι θεραπείες είναι απολύτως εξατομικευμένες και η συμπληρωματική εφαρμογή του Soft Laser μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά τους.

Τριχόπτωση στα…φρύδια

Από τις ρίζες μέχρι τις άκρες, τα μαλλιά μεταφέρουν πληροφορίες για την υγεία μας και επηρεάζονται ανάλογα με την διάθεσή μας. Έχουν τις δικές τους ανάγκες και αντιδρούν σε ό,τι συμβαίνει στον οργανισμό με αλλαγή υφής, απώλεια λάμψης, αλλά και αραίωση. Η αραίωση των μαλλιών συχνά ακολουθείται και από αραίωση-ακόμη και εξαφάνιση  των φρυδιών.
Η χημειοθεραπεία και η γυροειδής αλωπεκία είναι οι συνήθεις ύποπτοι.
Η  γυροειδής αλωπεκία αποτελεί το 2% των περιπτώσεων αλωπεκίας και μπορεί να προσβάλλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Υπάρχουν πολλές μορφές της γυροειδούς αλωπεκίας. Λιγότερο από το 50% των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται ήπιας μορφής, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θεωρείται σοβαρής μορφής. Μερικές φορές η γυροειδής αλωπεκία οδηγείται στην ολική αλωπεκία κατά την οποία όλα τα μαλλιά χάνονται από το κεφάλι, ενώ στην πιο σοβαρή μορφή της, την καθολική αλωπεκία,οι τρίχες χάνονται από όλο το σώμα.
Τα αίτια της γυροειδούς αλωπεκίας βρίσκονται σε κάποια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει λάθος μηνύματα όταν τα τριχοθυλάκια βάλλονται από εξωτερικούς εισβολείς, με αποτέλεσμα να τα εμποδίζουν να παράγουν τρίχες. Μέχρι στιγμής τα ακριβή αίτια της γυροειδούς αλωπεκίας είναι άγνωστα.
Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την ασθένεια, όπως μια αλλεργική αντίδραση, βακτηριακή μόλυνση, μεγάλα διαστήματα έκθεσης σε χημειοθεραπεία, γενετική προδιάθεση, ακόμα και φυσικός τραυματισμός.

Η συμβολή του μόνιμου μακιγιάζ

Σε μια κοινωνία επικεντρωμένη στην εξωτερική εμφάνιση, η παρουσία γυροειδούς αλωπεκίας αποτελεί συχνά σημαντική πηγή άγχους που υποσκάπτει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος και ενδεχομένως να επιδεινώνει τη νόσο του. Πόσο μάλλον όταν εκτός από τα μαλλιά απουσιάζουν και τα φρύδια. Και επειδή η μεταμόσχευση τρίχας στα φρύδια, στη γυροειδή αλωπεκία αντενδείκνυται, η μόνη λύση φαίνεται να είναι το μόνιμο μακιγιάζ. Η αναπαράσταση δηλαδή της φυσικής τρίχας, με ζωγραφική πάνω στο δέρμα. Οι τρισδιάστατες τεχνικές με πολλές βελόνες, καθώς και οι δημιουργικοί χρωματικοί συνδυασμοί προσφέρουν φυσικότητα και άψογο αποτέλεσμα. Το μακιγιάζ που διορθώνει, αποκαθιστώντας τη χαμένη εικόνα, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καλύτερα  οι ασθενής τα βλέμματα των άλλων.
Για να μεγιστοποιήσουμε το φυσικό αποτέλεσμα “αντιγράφουμε” την τεχνική σφουμάτο. Το όνομα παραπέμπει στη μέθοδο που χρησιμοποιούσε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στις προσωπογραφίες του: ενώ, λοιπόν, ο διάσημος ζωγράφος εφάρμοζε αρκετές χρωματικές στρώσεις για να δημιουργήσει τις περίφημες φωτοσκιάσεις του, αυτές οι στρώσεις ήταν τόσο λεπτές ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο. Αντίστοιχα για ένα τέλειο εξομοιωμένο αποτέλεσμα στη δημιουργία ενός φρυδιού με την τεχνική τρίχα – τρίχα, είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε αρκετές στρώσεις με διαφορετικά χρώματα – ανοικτά και σκούρα- παίζοντας με την σκιά και το φως. Το μόνιμο μακιγιάζ είναι μια οπτική τεχνολογία που διαθλά και αντανακλά το φως με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Το αυξημένο βάθος βαφής στο βάθος της τρίχας δίνει την οπτική εντύπωση μιας λεπτής άκρης. Από όλες τις τεχνικές μόνιμου μακιγιάζ, η τεχνική τρίχα-τρίχα δίνει ασφαλώς την καλύτερη εικόνα, ιδίως όταν τα φρύδια λείπουν εξ ολοκλήρου. Πρόκειται για ιδιαίτερα καλλιτεχνική εργασία που απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία εκ μέρους του ειδικού. Ο σχεδιασμός μπορεί να αποτελείται από πολλές και κοντές τρίχες σε διπλή ή τριπλή σειρά, ή από πολύ μακριές και αραιότερες τρίχες.
Δεν είναι βέβαια μόνο η καθολική αλωπεκία και οι γενετικοί ή ορμονικοί παράγοντες που καθορίζουν την όποια απώλεια των φρυδιών. Οι πολύ συχνές αλλαγές του σχήματος, σύμφωνα με την πρόσκαιρη μόδα της εποχής, έχει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα. Ο κινηματογράφος είναι αυτός που καθορίζει τη γραμμή της ομορφιάς και επιβάλλει φρύδια άλλοτε “πλούσια” και επιμελώς ατημέλητα, όπως της Όντρεϊ Χέπμπορν και άλλοτε λεπτά, με ψηλό τόξο, σε στυλ Μαρλέν Ντήτριχ. Έτσι, όταν κάποια στιγμή, η μόδα των λεπτών φρυδιών “περάσει” και οι γυναίκες θελήσουν να φαρδύνουν ξανά τα φρύδια τους, στην καλύτερη περίπτωση αυτά θα φυτρώσουν τοπικά και άναρχα. Τις περισσότερες φορές οι καινούργιες τρίχες έχουν τόσο ανομοιόμορφη φορά που μάλλον δημιουργούν πρόβλημα παρά χρησιμεύουν. Όσο πιο πολλά χρόνια διατηρεί κανείς, το ίδιο ακατάλληλο σχήμα στα φρύδια, τόσο πιο δύσκολη ή και σχεδόν αδύνατη είναι η διόρθωσή τους. Οι τρίχες που χρειάζονται δεν φυτρώνουν. Στην θέση τους υπάρχει ένα απαλό χνούδι, που ελαφρώς σκιάζει την περιοχή. Το δέρμα, ειδικά όταν έχει παραβιαστεί πολύ ή κύρια γραμμή των φρυδιών, φαίνεται ελαφρά εξογκωμένο και χαλαρό λόγω και της έλλειψης τριχών που το συγκρατούν.

Γιατί να επιλέξετε το μόνιμο μακιγιάζ;

Οι μη επεμβατικές αισθητικές αγωγές γίνονται όλο και πιο δημοφιλές λόγω του ότι είναι πιο γρήγορες, ελάχιστα οδυνηρές και έχουν πολύ μικρότερο βαθμό δυσκολίας και αριθμό επιπλοκών από τις πλαστικές επεμβάσεις.Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το μόνιμο μακιγιάζ προσφέροντας μια απλή και γρήγορη λύση για τον επανακαθορισμό του σχήματος των κινητών χαρακτηριστικών του προσώπου (φρύδια, μάτια, στόμα).
Το μόνιμο μακιγιάζ είναι μια εφαρμογή δομικής αντίληψης στην Αισθητική, μια trendy τεχνική, μια εύκολη επέμβαση, μέσω της οποίας μπορείτε να επιτύχετε μια αξιοπρόσεκτη βελτίωση και μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα που διαρκούν έως και τρία χρόνια. Και θεωρείται επιτυχημένο  όταν αποκαθιστά τις ατέλειες σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορείτε να υποπτευθείτε πώς ήταν τα χαρακτηριστικά πριν από αυτό.

 
 
 
 

Share with your timeline