Ιατρική και αισθητική, ένα ντουέτο που κερδίζει
Δημήτρης ΚΑΡΑΜΗΤΟΣ, αισθητικός οδοντίατρος
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist
Ζουν με την ίδια αισθητική φιλοσοφία που εργάζονται. Ήταν επόμενο το επαγγελματικό τους σπίτι στα νότια προάστια να είναι ζεστό, ατμοσφαιρικό, με στοιχεία που σε προδιαθέτουν να αφεθείς στα χέρια τους. Ο χώρος της City smile συνδυάζει την αισθητική δύο ανθρώπων που βιώνουν βίους παράλληλους. Πρωτοποριακοί στη σχεδίαση, αρκετά ανατρεπτικοί στο να χρησιμοποιήσουν καινοτομικά υλικά και εξαιρετικά ευφυείς ώστε να δημιουργήσουν δικά τους πρότυπα, o κοσμητικός oδοντίατρος Δημήτρης Καραμήτος και η permanent make-up artist Δήμητρα Σκούρα κατάφεραν να επεξεργαστούν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας, προς όφελος των πελατών, αξιοποιώντας όχι μόνον την ειδικότητά τους αλλά και τις παράπλευρες υπηρεσίες που προάγουν την ομορφιά.
Η ιδιαιτερότητα των ανθρώπων της City smile;
H ιδιαιτερότητα της ομάδας δεν απαιτεί μόνο τεχνική υπέρβαση, αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη. Αυτή η συνεργασία, αυτή η αλληλεξάρτηση είναι που μας κάνει ξεχωριστούς. Δεν χωράνε πριμαντόνες εδώ. Οι δύο ή τρεις οφείλουν να μοιάζουν με έναν. Δεν υπάρχει πρίμα μπαλαρίνα. Ο γιατρός για παράδειγμα που δουλεύει 20 χρόνια, δέχεται το σεβασμό που αναλογεί στην εμπειρία του, αλλά όχι κάποιον πρώτο ρόλο.
Είστε όλοι ισότιμοι;
Οι Σομαλοί λένε ότι και η τελευταία καμήλα του καραβανιού, μπορεί να τρέξει τόσο γοργά όσο και η πρώτη. Αν κάποιος είναι αδύνατος τους επηρεάζει όλους.
Και το ταλέντο;
Δεν υπάρχει ταλέντο. Η λέξη προέρχεται από το τάλαντο, είναι αυτό που πληρώνουμε. Αν αντέχεις να πληρώνεις επειδή έχεις την διάθεση να εκθέτεις την ψυχή σου και τη δουλειά σου, τότε έχεις τάλαντο. Δεν είναι κάτι που σου έχει δωρήσει η φύση ή ο Θεός. Η φυσική σου κλίση θα γίνει κλίσμα αν δεν έχεις την αντοχή να πληρώνεις.
Τι σας βοήθησε να καταλάβετε ότι το αντικείμενο της δουλειάς σας ήταν η φυσική σας κλίση;
Η ευτυχία που βιώναμε με αφορμή αυτό. Αλλά όλος ο κόσμος γύρω μας υπέφερε. Δουλεύαμε συνεχώς και οι επαγγελματικές μας αναζητήσεις λειτουργούσαν εις βάρος της προσωπικής μας ζωής. Η δουλειά ήταν ο γάμος μας και οι σύντροφοί μας οι εξωσυζυγικές μας σχέσεις. Είναι, όμως, κι αυτό ένα σημάδι στο οποίο αναγνωρίζει κανείς τη φυσική του κλίση σε κάτι.
Η γνώση βοηθά στην τέχνη;
Ο Νίτσε έλεγε «Για να μην καταστραφούμε από τη γνώση, έχουμε την τέχνη». Να έχουμε τη γνώση του πόσο μπορούμε να αλλάξουμε μέσω της τέχνης, της καλής ζωής και του στυλ.
Αδιαφορεί και για την τέχνη η κοινωνία μας;
Είχαμε πάντα την κατάρα της άγνοιας. Στην Ελλάδα, η αναγέννηση δεν συνέβη ποτέ- σε αυτό το γεγονός οφείλονται τα τρομακτικά κενά μας. Ούτε υπήρξε ποτέ κοινή γλώσσα μεταξύ των Ελλήνων. Δεν μιλάμε για τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά για τον τρόπο επικοινωνίας και τις πολύπλοκες σχέσεις που αποτελούν το πολιτιστικό μας επίπεδο.
Και όταν δεν υπάρχουν ιδέες;
Όταν δεν έχουμε ιδέες, δουλεύουμε.
Nιώθετε ότι είστε πλέον σε τέτοιο σημείο, που θα μπορούσατε να ανταποκριθείτε ακόμη και στο πιο δύσκολο περιστατικό;
Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε στη δουλειά. Συγχρόνως όμως πιστεύουμε και στα όρια. Η συναίσθηση του ότι υπάρχουν όρια είναι αυτή που μας κάνει να είμαστε καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε. Και αυτό γιατί μας προσδίδει ένα είδος αδυναμίας με την καλή την έννοια. Με την έννοια ότι μας κάνει πιο ταπεινούς.
Έχετε πει όχι;
Όχι, και παρ’ ό,τι μιλάμε για όρια, είμαστε φιλόδοξοι και…κατακτητικοί. Όταν μας προσφέρεται κάτι, θέλουμε οπωσδήποτε να το καταφέρουμε. Δεν θέλω να εξηγήσω αυτό το επιτακτικό συναίσθημα, δεν το αξιολογώ, δεν το κρίνω, αλλά έχει μέσα του μια παιδικότητα, ένα πείσμα. Όταν όμως έρχεται η στιγμή να αναμετρηθούμε με τη δουλειά, εκεί λυγίζουμε, γιατί βλέπουμε την πραγματικότητα την οποία παλεύουμε μέχρι τέλους και η οποία μας λυγίζει μέχρι τέλους καμιά φορά.
Έχετε αποβάλει το άγχος της επιβεβαίωσης;
Κάθε φορά που κάνουμε κάτι καινούργιο έχουμε την αγωνία της πρώτης φοράς. Και η αναμονή της αποδοχής είναι πάντα βασανιστική. Όποιος πει το αντίθετο θα είναι ψεύτης. Δεν υπάρχει επαγγελματίας-καλλιτέχνης που να παράγει έργο και να μην περιμένει επιβράβευση. Διαφορετικά είναι ένας άνθρωπος με εμμονές που κυνηγάει την ουρά του. Αν δεν βγάλεις προς τα έξω αυτό που σε τριβελίζει, δεν μπορείς να πας στο επόμενο. Είναι ψυχοφθόρο.
Αν δεν αξίζεις πραγματικά;
Δεν υπάρχουν δεκανίκια στην τέχνη. Υπάρχεις από μόνος σου ή δεν υπάρχεις καθόλου.
Τι σημαίνει σύντροφος στην δουλειά;
Σύντροφος γενικότερα σημαίνει κάποιος που βαδίζει δίπλα σου προσέχοντας να μην σου κλείσει το δρόμο ούτε καν με την σκιά του.
Και όταν διαφωνείτε;
Δίνουμε τροφή στο μυαλό. Με τις διαφωνίες μας κάνουμε διανοητική γυμναστική. Και ευτυχώς έχουμε δίδυμους εγκεφάλους.
Θεωρείτε τις συνεργασίες σας άψογες;
Δεν υπάρχουν ούτε άψογες σχέσεις, ούτε άψογες οικογένειες, ούτε άψογες ζωές. Υπάρχουν όμως δημιουργικές ζωές.
Ποια χαρακτηριστικά έχει ένας καλός κοσμητικός οδοντίατρος ή ένας permanent make up artist;
Ευαισθησία, πάθος, πειθαρχία, ικανότητα να ακούς και να κοιτάζεις προσεκτικά, σε βάθος. Η επιθυμία να δουλεύεις ξεκινώντας από το μηδέν και να αμφισβητείς τις καθιερωμένες μεθόδους. Το να μπορείς να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα από διαφορετικές πλευρές. Συχνά η ιδανική λύση αποκαλύπτεται μετά από σκληρή δουλειά.
Αν κάποιος θα ‘θελε να σας μιμηθεί;
Η μίμηση συνιστά την ειλικρινέστερη μορφή κολακείας.