Skouras Lab

Skouras lab

Προσωπικό στυλ

Προσωπικό στυλ

Από τη:
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist

Μπορεί το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου της να το αφιερώνει στο μόνιμο μακιγιάζ λαμπερών σταρ και επωνύμων, όμως, δεν υστερεί ούτε σε αναγνωρισιμότητα ούτε σε προσωπικό στυλ, έναντι των διάσημων πελατισσών της. Εκτός από επικεφαλής make-up artist της Ramel, όπου κατέχει τη θέση της διευθύντριας αισθητικής του δικτύου της εταιρείας, η Δήμητρα Σκούρα είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο, διδάκτορα μηχανολόγο-μηχανικό που ζει στην Αγγλία.

Το επώνυμο του συζύγου της, εμπεριέχει αναφορά στη γνωστή οικογένεια του Σπύρου Σκούρα που από την θέση του προέδρου της Αμερικάνικης κινηματογραφικής εταιρείας twenty century fox, επέβλεψε μεταξύ των άλλων και την παραγωγή της Κλεοπάτρας με πρωταγωνίστρια την Liz Taylor.
Με καλλιτεχνικές ανησυχίες και η ίδια, πολυταξιδεμένη, αλλά και άψογη επαγγελματίας ταυτόχρονα, εμφύσησε νέες ιδέες στον τομέα του ιατρικού τατουάζ, ανανεώνοντας ριζικά το προφίλ του. Μορφή all time classic, πολυδιάστατη και άκρως επικοινωνιακή, κινείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της ομορφιάς, διαρκώς πειραματιζόμενη, με “παιδική” περιέργεια και αγάπη για όλες τις δράσεις της ανθρώπινης διάνοιας και ψυχής. Το natural στυλ που λατρεύει και οι γνώσεις της στον τομέα του extreme make over έχουν μετατρέψει την ομορφιά των ανθρώπων που την εμπιστεύονται σε εύκολη υπόθεση.
“Σέβομαι τους ανθρώπους που δέχονται να εκτεθούν μπροστά μου, έχω υποχρέωση να τους βοηθήσω να αισθανθούν βολικά και οφείλω να τους προστατεύσω. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τους προδώσω προς τέρψιν της ματαιοδοξίας μου και για μερικά δευτερόλεπτα δημοσιότητας παραπάνω. Δε με συμφέρει μακροπρόθεσμα, άλλωστε, να βγάζω στη φόρα κακές πόζες τους, πριν και μετά την επέμβαση, ιδιωτικές τους στιγμές ή ταπεινωτικές φάσεις, προκειμένου να γίνουν πρωτοσέλιδο οι αποκαλυπτικές λήψεις μου. Για μένα, η αξία των ανόθευτων σχέσεων ξεπερνάει οποιοδήποτε χειροπιαστό κέρδος”.

Το εικοσιτετράωρο αυτής της γυναίκας παραπέμπει σε αχαρτογράφητο λαβύρινθο δίχως έξοδο κινδύνου. Παρόλο που στο ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμά της στριμώχνονται μύριες επαγγελματικές υποχρεώσεις, η συμπεριφορά της δεν μαρτυρά κανένα άγχος και καμία βιασύνη. Στο χώρο της πολλές από μας κάναμε μια καινούρια αρχή. Κάθε νέα αρχή μοιάζει με τη μεταμόρφωση μιας πεταλούδας: αφήνουμε πίσω το παλιό κουκούλι και δοκιμάζουμε τα νέα μας φτερά.
“Όταν μιλάμε για γυναίκες, αυτά τα πλάσματα-γρίφους που πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις την γραμμική γραφή για να κατανοήσεις τις ανάγκες αλλά και τις προθέσεις τους, η σχέση που εδραιώνεται μαζί τους απλώνεται σε τόσα πολλά επίπεδα…Όλα αυτά πρέπει να τα “διαβάσω” ένα προς ένα, προτού καν σηκώσω την φωτογραφική μηχανή. Οι “δημιουργίες” μου διηγούνται ιστορίες, αιχμαλωτίζουν άγνωστες πτυχές της ιδιοσυγκρασίας των πρωταγωνιστών τους και μεγενθύνουν τη δυναμική της αυθεντικής τους υπόστασης. Δεν στρέφω λάμπες με τεχνητό φως πάνω τους για να θαμπώσω το πρίσμα. Τουναντίον, επιχειρώ να εξωτερικεύσω και να προβάλω τη λάμψη που διαθέτει εσωτερικά κάθε γυναίκα. Καθήκον μου είναι να ενισχύσω τα προτερήματά της, αμβλύνοντας ταυτόχρονα τις όποιες αδυναμίες”.
Κάθε γυναίκα μέσα από το μόνιμο μακιγιάζ προσπαθεί να βρει έναν άλλο εαυτό. Άρα, πριν προχωρήσει κανείς στη μεταμόρφωσή της πρέπει να δει και τις προσδοκίες της. Πρώτα η επικοινωνία, μετά η τέχνη. Οι πελάτες μιλούν μαζί της, σαν να βρίσκονται απέναντι από τον ψυχαναλυτή τους.
“Δεν πίστευα ποτέ πως η ψυχή μπορεί να συλληφθεί στη χημική επίστρωση μιας χρωστικής. Προφανώς έκανα λάθος. Τα χρώματα επιδρούν διεγερτικά πάνω στην επιδερμίδα, αλλάζουν τα βασικά χαρακτηριστικά, τονίζουν τις γωνίες του προσώπου και ζωηρεύουν την εκφραστικότητά του. Με άλλα λόγια, θυμίζουν χρωματιστές ακουαρέλες σε λευκό καμβά, οι οποίες είτε θα πασαλειφθούν επιπόλαια, καταστρέφοντας τον πίνακα, είτε θα αξιοποιηθούν με την δέουσα προσοχή, μετατρέποντάς τον σε αριστούργημα.
Είναι αλήθεια ότι στο εξωτερικό, το διορθωτικό μακιγιάζ διαρκείας χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Η αγγλίδα συνάδελφός μου Dawn Gragg- αυθεντία στον τομέα του ιατρικού τατουάζ- τον Ιούλιο του 2010, βραβεύτηκε για την επαγγελματική και κοινωνική της δράση, με ειδικό μετάλλιο από τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Ως μέλος του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας πλέον, συνεισφέρει στο κρατικό σύστημα υγείας και κάνει παγκοσμίως γνωστή την ειδικότητά της.”
“Όταν εργάζεσαι στο χώρο της ομορφιάς δεν πρέπει να παρασύρεσαι σε εκκεντρικές επιλογές. Πρέπει να στοχεύεις στη διαύγεια της τελειότητας για να αποφύγεις τα λασπόνερα της μετριότητας. Εξάλλου, εάν δεν κοιτάς εκεί όπου θες να πας, θα πας εκεί όπου κοιτάς. Η φαντασία είναι σπουδαιότερο εφόδιο από τη γνώση. Είναι η αφετηρία της δημιουργίας. Όλες οι σημαντικές μορφές της αρχαιότητας ή της αναγέννησης είχαν φαντασία με τεράστιο εύρος. Είχαν δηλαδή την ικανότητα να φαντάζονται το ανύπαρκτο, τη διαδικασία να σχηματίζουν στο νου τους εικόνες ή ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα. Η φαντασία στην Τέχνη, σε βοηθά να γίνεσαι όλο και καλύτερος”.

Για την Δήμητρα Σκούρα η απλότητα και η φυσικότητα είναι συνώνυμα της κομψότητα
Θα μπορούσε άραγε να ορίσει το μόνιμο μακιγιάζ ως “τέχνης της προπαγάνδας”;

“Αποκαλώ το μακιγιάζ τέχνη, γιατί η τέχνη εμπεριέχει ένα είδος δεξιότητας, το ίδιο και το μόνιμο μακιγιάζ… Στην τέχνη δεν αρκεί μόνο να κερδίσουν δημοσιότητα οι ιδέες σου και να προκαλέσεις το ενδιαφέρον των μέσων. Πρέπει κατ’ αρχήν να μπορείς να “ζωγραφίσεις”. Έτσι και στο μόνιμο μακιγιάζ δεν μπορείς να εγκαταλείψεις την τεχνική. Πρέπει να γνωρίζεις πώς θα χειριστείς το πρόσωπο για να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Και δεν πρέπει να μιλάς για τη δουλειά σου. Η δουλειά σου μιλάει για σένα”.
Η μαθητεία στην τέχνη βαστάει χρόνια. Και προϋποθέτει κάματο. Ο Πικάσο τα τελευταία χρόνια της ζωής του έκανε επιτυχημένο ό,τι του κατέβαινε… Απαιτείται όμως πολύς κόπος ώστε να ελευθερωθείς και κάποια στιγμή να παίξεις με τους δικούς σου όρους.
Ερμηνεία της τέχνης που να τυγχάνει κοινής αποδοχής έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς, είναι πως, αν υπάρχει ένας αδιαμφισβήτητος κριτής, αυτός είναι ο χρόνος. Η Δήμητρα Σκούρα έχει αποδείξει ήδη την καλή σχέση μαζί του, τουλάχιστον όταν τον… παγώνει. Και αυτό είναι σίγουρα μια καλή αφετηρία.

Share with your timeline