Skouras Lab

Skouras lab

Βλεφαροπλαστική και μόνιμο μακιγιάζ

Βλεφαροπλαστική και μόνιμο μακιγιάζ

Από τους:
Αθανάσιο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, MD PhD, πλαστικό χειρουργό
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist

Tο βασικό μέσο έκφρασης του ανθρώπου είναι τα μάτια. Στοιχείο άκρως ευάλωτο και αποκαλυπτικό, είναι το πρώτο χρονικά σημείο που παρουσιάζει αισθητικές αλλοιώσεις. Τα σημάδια της γήρανσης εμφανίζονται συνήθως εκεί όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο. Η έκφραση, η νεανικότητα και η σφριγηλότητα του δέρματος των βλεφάρων και της περιοχής γύρω από τα μάτια, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στη συνολική εμφάνιση και ηλικία του προσώπου. Η βλεφαροπλαστική είναι η πρώτη αιτιολογικά επέμβαση από πλευράς αναγκαιότητας. Σε συνδυασμό με το  μόνιμο μακιγιάζ, είναι η επέμβαση που διορθώνει την αισθητική και, εν μέρει, τη σωστή λειτουργία των βλεφάρων.

Το βλέμμα του μέλλοντος

Αυτό που κάνει το βλέμμα όμορφο, δεν είναι μόνο τα μάτια, αλλά και η επιδερμίδα που τα περιβάλλει.
Η επιδερμίδα διαθέτει τρισδιάστατη δομή και στηρίζεται σε ένα συνδυασμό δυνάμεων και τάσεων που της χαρίζουν όγκο και εξασφαλίζουν την τονικότητα, την ισορροπία, τη λειτουργικότητα και τη νεότητά της. Σφιχτή επιδερμίδα σημαίνει επιδερμίδα σε τάση.
Ορισμός της καλής επιδερμίδας γύρω από τα μάτια, έχει γίνει “η εξάλειψη των σημαδιών του χρόνου” και για το σκοπό αυτό υπάρχουν από τη βλεφαροπλαστική, τη θεραπεία με το laser, το peeling, μέχρι και το “φλερτ” με το Botox. Οι λόγοι για τους οποίους απαιτείται βλεφαροπλαστική, είναι η  εναπόθεση λίπους λόγω κληρονομικότητας κυρίως στο κάτω βλέφαρο, η ηλικία, το κρέμασμα του δέρματος λόγω της απώλειας της ελαστικότητάς του, η χαλάρωση του μυός που κλείνει το μάτι και οι εκ γενετής ή μετατραυματικές ανωμαλίες των βλεφάρων.
Με την πάροδο του χρόνου, η αλλαγή που συντελείται στην περιοχή γύρω από τα μάτια, επηρεάζει και το σχήμα των ματιών, που γίνεται από αμυγδαλωτό πιο στρογγυλό.  Η σύγχρονη τάση στη βλεφαροπλαστική είναι η  αναταξινόμηση τoυ λίπους γύρω από τα μάτια και η επαναφορά τους στο προγενέστερό τους σχήμα, χαρίζοντας πιο ξεκούραστο και νεανικό βλέμμα.
Η επεμβατική ανανέωση της  περιοφθαλμικής περιοχής  μπορεί να αφαιρέσει πολλά χρόνια από την ηλικία του ατόμου και να μειώσει την κουρασμένη όψη.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες, αλλά και άνδρες, προτιμούν περιορισμένες επεμβάσεις που βελτιώνουν την εικόνα χωρίς να αλλάζουν το πρόσωπο. Η βλεφαροπλαστική είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη επέμβαση στις ΗΠΑ, και τα μισά περιστατικά έχουν ηλικία κάτω των 45 ετών.
Είναι γεγονός ότι η βλεφαροπλαστική δεν έχει ηλικία. Και αυτό γιατί αισθητικά προβλήματα στην περιοχή των ματιών συχνά απαντώνται και σε πολύ νέα άτομα. Το συχνότερο, οι μόνιμες σακούλες κάτω από τα μάτια. Η επέμβαση γίνεται με δύο τρόπους, ανάλογα με το τι χρειάζεται να διορθωθεί. Αν δηλαδή μαζί με την παρουσία λίπους συνυπάρχει και δερματική χαλάρωση. Μια μικρή τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες ή στην εσωτερική πλευρά του κάτω βλεφάρου, και από εκεί αφαιρείται το λίπος με ένα μικροσκοπικό σωλήνα αφήνοντας κάποιες μελανιές για οκτώ μέρες.
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και απαλλάσσει οριστικά από το κληρονομικά αυτό… περίσσευμα λίπους, σε λιγότερο από μία ώρα.  Εκτός από την κληρονομικότητα, κακές συνήθειες, όσον αφορά τον ύπνο, καταστάσεις αλλεργίας, αλκοόλ, νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, θεωρούνται υπεύθυνες για την υπέρμετρη συγκέντρωση λίπους στο άνω ή κάτω βλέφαρο.
Στα άνω βλέφαρα η χαλάρωση έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση.
Οι ορμονικές ανωμαλίες και η φωτογήρανση επιβαρύνουν επίσης την κατάσταση των βλεφάρων. Οι τελευταίες περιπτώσεις, δυστυχώς, μειώνουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αφού η ποιότητα της επιδερμίδας, δεν ανταποκρίνεται στο ζητούμενο. Στην πτώση των βλεφάρων, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, μπορεί να αφαιρεθεί δέρμα και λίπος, μόνο δέρμα ή μόνο λίπος. Στην τυπική βλεφαροπλαστική, οι τομές γίνονται στη φυσική πτυχή του επάνω βλεφάρου και ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου. Και οι δύο  τομές επεκτείνονται ελαφρώς στο πλάι, προς “το πόδι της χήνας”. Το ευτύχημα με το δέρμα των βλεφάρων είναι ότι δεν δημιουργεί ουλή, και η ανεπαίσθητη τομή εξαφανίζεται τελείως μετά από τρεις μήνες. Η μετεγχειρητική πορεία είναι σύντομη και ανώδυνη. Η χειρουργική επέμβαση στο άνω βλέφαρο μπορεί να ανανεώσει σημαντικά το πρόσωπο και να έχει αποτελέσματα μεγάλης διάρκειας. Σε ό,τι αφορά τη χρήση της βλεφαροπλαστικής για μία σειρά άλλων επεμβάσεων επανορθωτικού χαρακτήρα, είναι επίσης πολύ διαδεδομένη και δίνει λύση σε μία σειρά παθήσεων, όπως είναι η βλεφαρόπτωση, που γίνεται ανάρτηση του ανελκτήρα μυός του άνω βλεφάρου για αποκατάσταση της αρμονίας του δέρματος. Χειρουργική αποκατάσταση χρειάζεται και εκεί όπου υπάρχουν ογκολογικά ελλείμματα, γενετικές δυσμορφίες, εγκαύματα και πολλά άλλα. Όταν οι χειρουργικές τεχνικές συνδυαστούν και με την καλαισθησία του μόνιμου μακιγιάζ, προσφέρουν άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Βλεφαροπλαστική… και eye-liner

 Η βλεφαροπλαστική είναι όχι μόνο συμβατή με το μόνιμο μακιγιάζ, αλλά και συμπληρωματική, γιατί η πρώτη βελτιώνει χειρουργικά το σχήμα και τη λειτουργικότητα, ενώ η δεύτερη τονίζει χρωματικά το βλέμμα και καλύπτει τυχόν ασυμμετρίες που μπορεί να προκύψουν μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Αν χρειάζεται επέμβαση βλεφαροπλαστικής, είναι καλύτερα να προηγηθεί του μόνιμου μακιγιάζ, γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν να εμφανιστούν αλλοιώσεις στο χρώμα.

Εye-liner διαρκείας

Για πολλές γυναίκες, η καθημερινή διαδικασία που απαιτεί το eye-liner, είναι δύσκολη και προβληματική.  Μία γραμμή στα βλέφαρα θα πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένη και να δίνει το ζητούμενο σχήμα στα μάτια. Ό,τι παίρνει σχήμα, παίρνει ζωή.
Η περιοχή των ματιών είναι μία αγαπημένη αλλά συγχρόνως επικίνδυνη περιοχή για την εφαρμογή του μακιγιάζ διαρκείας. Αυτό οφείλεται από μια μεριά στην ευαισθησία της επιδερμίδας σε αυτή την περιοχή, και από την άλλη στο γεγονός ότι η πελάτισσα έχει την τάση, ειδικά σε αυτό το σημείο, να κάνει αντανακλαστικές κινήσεις, ιδιαίτερα τη στιγμή που η αισθητικός εργάζεται πάνω σε αυτό.
Ίσως για αυτό η τοπική αναισθησία πουθενά αλλού δεν είναι τόσο σημαντική όσο στην περιοχή των βλεφάρων.Οι προϋποθέσεις για τη σωστή η επίδραση της τοπικής αναισθησίας, είναι η ορθή εφαρμογή της και η τήρηση των οδηγιών σχετικά με το χρόνο που διαρκεί. Σημαντική παράμετρος κατά την εφαρμογή του eye-liner είναι το σωστό τέντωμα της επιδερμίδας. Αν τεντώσουμε υπερβολικά το δέρμα, υπάρχει κίνδυνος, όταν χαλαρώσει το σημείο, η γραμμή που έχουμε σχεδιάσει, να αποκτήσει εντελώς αλλοιωμένο σχήμα.  Αν, αντιθέτως, τεντώσουμε λίγο το σημείο, μπορεί τα ψήγματα της βαφής να μην ενσωματωθούν στην επιδερμίδα, γεγονός που και πάλι θα οδηγήσει σε αλλοίωση της γραμμής. Ο τρόπος που θα λειτουργήσουμε, εξαρτάται από την κατάσταση της επιδερμίδας. Διαφορετικά λειτουργούμε αν το δέρμα είναι νεανικό και ελαστικό, και διαφορετικά αν είναι γερασμένο και έχει ρυτίδες.
Κάθε φορά που κατά τη διάρκεια του μόνιμου μακιγιάζ το δέρμα τεντώνεται πολύ έντονα, βάφεται πολύ βαθιά ή κακοποιείται από επανειλημμένους καθαρισμούς με αλκοολούχο αντισηπτικό, αυξάνεται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν κοκκινίλες ή αιματώματα. Αιμάτωμα στα βλέφαρα σημαίνει ότι η βελόνα τρύπησε ένα μικροσκοπικό αγγείο, κάτι που θα διορθωθεί από μόνο του σε λιγότερο από μία εβδομάδα.   Οι κοκκινίλες εμφανίζονται συνήθως στις γωνίες των ματιών και εξαφανίζονται σε λίγες ώρες με τη χρήση καταπραϋντικών αλοιφών. 
Το σχέδιο ενός eye-liner δεν έχει την ίδια ελευθερία με το σχέδιο των φρυδιών.  Το σχήμα που θα δώσουμε στο makeup των ματιών, πρέπει να ακολουθεί το φυσικό τους σχήμα διορθώνοντας μόνο το εξωτερικό άκρο.  Μια μικρή παρέκκλιση της γραμμής του eye-liner μπορεί να διορθώσει μία μικρή ανισορροπία του προσώπου.
Τα μάτια αποτελούν καθοριστικό σημείο έκφρασης της ηλικίας και της προσωπικότητας του ατόμου, και κάθε παρέμβαση οφείλει να διατηρεί την ιδιαιτερότητα και την έκφρασή τους.
Το eye-liner μπορεί να γίνει στο πάνω ή και το κάτω βλέφαρο. Για να είναι διακριτικό (και αυτό το ζητούν και οι άνδρες), χρωματίζονται μικρές τελείες ανάμεσα στις  βλεφαρίδες (lash-liner), με αποτέλεσμα να τονιστεί απλώς το βλέμμα. 
Η διαφορά μεταξύ eye-liner και lash-liner δεν είναι και τόσο απόλυτη.  Αν οι τελείες ενός lash-liner είναι πολύ πυκνές, θα δώσουν την ψευδαίσθηση ενός eye-liner. Το μόνιμο μακιγιάζ έχει σκοπό να υπογραμμίσει τον προσωπικό τύπο της γυναίκας, και καλείται να βοηθήσει όχι μόνο στις περιπτώσεις που η φύση δεν στάθηκε γενναιόδωρη, αλλά και στις περιπτώσεις που πρέπει να αναδειχθεί η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα του βλέμματος.
Η χρήση eye-liner διαρκείας μπορεί να βοηθήσει και στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη έχει αραίες βλεφαρίδες ή ακόμα και τους ή τις ασθενείς που, επειδή  υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, έχουν χάσει τα μαλλιά και τις βλεφαρίδες τους. Ο πρώτος γιατρός που χρησιμοποίησε δερμογράφο ήταν ο οφθαλμίατρος χειρουργός Crowell Beard, ο οποίος λίγο μετά το 1880, στη Νέα Υόρκη, επιχείρησε την εφαρμογή eye-liner σε ασθενή που είχε χάσει τις βλεφαρίδες του από γυροειδή αλωπεκία.
Το μόνιμο μακιγιάζ δεν είναι φωτογραφία, είναι ζωγραφική. Μεταπλάθεις την πραγματικότητα. Εκεί λοιπόν που οι βλεφαρίδες λείπουν παντελώς, με την τεχνική του μόνιμου μακιγιάζ, ζωγραφίζουμε ψεύτικες τρίχες πάνω στο δέρμα, ακριβώς όπως ζωγραφίζουμε με την τεχνική της τρίχας- τρίχας ένα αραίο φρύδι. Για να δοθεί φυσικότερο αποτέλεσμα, οι τρίχες πρέπει να έχουν διαφορετικές αποχρώσεις και διαφορετικό πάχος.

 Η επιλογή του χρώματος εξαρτάται πάντα από το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών

 Χρειάζεται προσοχή με το μαύρο χρώμα, το οποίο μπορεί εύκολα να δημιουργήσει “σκληρή” εντύπωση. Το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν αναμείξουμε το μαύρο με μερικές σταγόνες καφέ. Όσον αφορά τις γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις, καθώς και το  τιρκουάζ και τις  διάφορες αναμείξεις του, πρέπει πριν από τη χρήση να εξετάσουμε με προσοχή αν είναι ανεκτά από το δέρμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βαριά μέταλλα.

Share with your timeline