Skouras Lab

Skouras lab

Αισθητική χειρουργική και μόνιμο μακιγιάζ

Αισθητική χειρουργική και μόνιμο μακιγιάζ

Από τους:
Αθανάσιο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, MD PhD πλαστικό χειρουργό
Δήμητρα ΣΚΟΥΡΑ, permanent make-up artist

3-D αναζωογόνηση προσώπου με νέα δεδομένα

Ο πλαστικός χειρουργός, όπως και ο make-up artist, πρέπει να είναι αρχιτέκτονας ως προς τον σχεδιασμό, γλύπτης ως προς τις γραμμές, ζωγράφος ως προς τα χρώματα, μουσικός ως προς την αρμονία και φιλόσοφος ως προς την εγκράτεια. Η αισθητική ιατρική είναι τέχνη, και ο ικανός εκπρόσωπός της είναι αυτός που βλέπει την “ασθενή” με το μάτι του καλλιτέχνη. Η ομορφιά είναι πάντα το κεντρικό ζητούμενο και έχει τα μυστικά της.

Ποιό είναι το πολυτιμότερο μυστικό ομορφιάς;

“Το να φοράει μια γυναίκα μαύρο φόρεμα και να είναι ερωτευμένη”, έλεγε ο Christian Dior, πριν από κάποια χρόνια. Η ομορφιά, όμως, μιας γυναίκας δεν βρίσκεται στα ρούχα που φοράει, στο σώμα που περιφέρει ή στον τρόπο που χτενίζεται. Στις εικονολάγνες μέρες που ζούμε, η αποτίμηση της ομορφιάς γίνεται με κριτήρια ψηφιακά και όχι με όρους ρίγους. Υπάρχουν επτά σημεία που υποδηλώνουν το πέρασμα του χρόνου σ΄ ένα πρόσωπο:
1. Χαλάρωση του μετωπιαίου μυός
2. Δημιουργία περίσσειας δέρματος στο άνω και κάτω βλέφαρο
3. Μεγαλώνει η απόσταση της παρειάς από το κάτω βλέφαρο
4. Εντείνονται οι ρινοπαρειακές αύλακες
5. Απώλεια όγκου των χειλιών
6. Χαλάει το οβάλ του προσώπου
7. Χαλάρωση του λαιμού και του μυώδους πλατύσματος

Η ομορφιά ένα βήμα μπροστά

Η νέα τάση στην αντιγήρανση αποκλείει, ή έστω απομακρύνει, το νυστέρι. Πολλοί ενδιαφερόμενοι για μια επέμβαση ομορφιάς, αποφεύγουν το χειρουργικό λίφτινγκ, που όχι μόνο μοιάζει αφύσικο πολλές φορές, αλλά απαιτεί και μικρότερη ή μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης.

Ποια είναι, λοιπόν, τα νέα δεδομένα στην αναζωογόνηση του προσώπου και του σώματος;
Κάνοντας σωστή ανάλυση της παθολογίας ενός γερασμένου προσώπου, και με τη χρήση ευρείας γκάμας κατάλληλων μη επεμβατικών τεχνικών, μπορούμε να επαναφέρουμε τους ιστούς και το δέρμα ενός προσώπου σε προγενέστερη νεανικότατη κατάσταση, χαρίζοντας φυσικό και νεανικό αποτέλεσμα. Κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται με διαφορετικό και εξειδικευμένο τρόπο. Εφαρμόζεται το Custom made, μια τεχνική η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου.
Τα νέα δεδομένα είναι η χρήση ενός πολύ παρεξηγημένου ιστού που τόσο άσχημα πράγματα έχουμε ακούσει γι΄ αυτόν. Τόσο πολύ φροντίζουμε να τον πολεμάμε και να τον συρρικνώνουμε. Κι όμως, η πηγή της νεότητας βρίσκεται στο πιο απίθανο σημείο. Μιλάμε για τον λιπώδη ιστό, όπου είναι πολύ πλούσιος σε βλαστοκύτταρα και αυξητικούς παράγοντες.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο πλαστικός χειρουργός απλώς πετούσε τα λιποκύτταρα που αφαιρούσε από το σώμα, σε μια διαδικασία λιπαναρρόφησης. Σήμερα, από τη λιπογλυπτική έχουμε περάσει στη λιποανακύκλωση: τα λιποκύτταρά μας, με την κατάλληλη επεξεργασία και τεχνική, μπορεί να μεταφερθούν από ένα σημείο του σώματος σε ένα άλλο, προσδίδοντας σφριγηλότητα και σπαργή στους ιστούς, και πολλές φορές αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητά τους ή μέρος αυτής. Ένα από τα hot  σημεία εφαρμογής  είναι τα “άδεια” μάγουλα. Τα μάγουλα μπορούν να έχουν βαθουλώματα είτε εκ γενετής, είτε λόγω απότομης απώλειας βάρους, είτε με την ηλικία, καθώς το λίπος του προσώπου έχει την τάση να λιώνει με τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Ο λιπώδης ιστός, που συνήθως λαμβάνεται από την περιοχή της κοιλιάς, εγχέεται σε βάθος και “φουσκώνει” τα μάγουλα, αλλά και δίνει όγκο και ανορθώνει ελαφρά τα μήλα του προσώπου. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο.
Το λίπος όχι μόνο ενισχύει την κατατομή του προσώπου, αλλά έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, χάρη στα βλαστοκύτταρα που περιέχει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το γέμισμα των ρυτίδων, αλλά και για την αύξηση των χειλιών.
Σε περιπτώσεις γυναικών και αντρών που θέλουν να διορθώσουν κάποια επίκτητη ατέλεια ή κάποια δυσμορφία  που προκλήθηκε μετά από τραυματισμό, αφαίρεση καλοήθων ή κακοήθων βλαβών των χειλιών, ακόμα και γυναικών που έχουν πολύ λεπτά χείλη (άνω ή κάτω ή και τα δύο) και θέλουν να τα μεγαλώσουν, οι ενέσεις λίπους  δίνουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Το ίδιο συμβαίνει και στις γυναίκες με έντονα σημεία γήρανσης (περιστοματικές ρυτίδες) στα χείλη, και ειδικά καπνιστριών, αλλά και γυναικών και αντρών με πτώση των γωνιών του στόματος, που δίνουν μια μόνιμη έκφραση θλίψης. Αυτοί που φοβούνται το αποτέλεσμα μιας δραματικής αλλαγής, προτιμούν τις ενέσιμες τεχνικές, καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα, οπότε αν κάτι δεν τους αρέσει, μπορούν να το διορθώσουν ή να μην το επαναλάβουν.

Πλεονεκτήματα του λιπώδους ιστού:

  • Αυτόλογος ιστός που ενεργοποιεί και επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού.
  • Δεν προκαλεί αλλεργίες
  • Εύκολο στη λήψη
  • Μεταφυτεύεται σχεδόν παντού
  • Πλούσιο σε βλαστοκύτταρα

Ως βιολογικές διαδικασίες, έχουν καθαρό πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών μεθόδων, όπως τα fillers (υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο) και τα συνθετικά ενθέματα (σιλικόνη), καθώς αποκλείεται η χρήση ξένου υλικού. Κατά συνέπεια, εξαλείφεται πλήρως το ενδεχόμενο κοκκιωμάτων και απόρριψης, επιμολύνσεων από ζωικούς παράγοντες ή παράγοντες αίματος από αλλογενή δότη.
Μέρος των βραστοκυττάρων που έχουν συλλεχθεί, μπορεί να κρυοσυντηρηθεί, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον χωρίς να γίνει εκ νέου λήψη λίπους. Σήμερα, τα βλαστικά κύτταρα του λιπώδους ιστού παράγουν οστό, χόνδρο (για οστεοαθρίτιδες), αγγεία κλπ. Ευρεία εφαρμογή έχουν έπειτα από μαστεκτομή, επειδή γεμίζουν περιοχές όπου δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε ένθεμα, όπως η μασχάλη που έχει υποστεί λεμφαδενικό καθαρισμό.
Στο μέλλον συνεχώς θα εμφανίζονται νέες εφαρμογές και θεραπείες που έχουν ως βάση τα βλαστοκύτταρα του λίπους και τους αυξητικούς παράγοντες, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αυξάνονται.

Προπάντων φυσική!

Η ανανέωση είναι υποκατηγορία της μεταμόρφωσης. Μερικές έξυπνες κινήσεις αρκούν για να αναβαθμίσουμε αποτελεσματικά την εικόνα μας. Οι περισσότερες από εμάς επιθυμούμε να βελτιώσουμε το στιλ μας, δίχως σημαντικές ανατροπές. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και ανανεώνουν όχι μόνο το στιλ αλλά και τη διάθεσή μας. Η εποχή προσφέρεται για τέτοιου είδους εγχειρήματα, και το μόνιμο μακιγιάζ είναι το κατάλληλο εργαλείο για μια νέα αρχή.
Η νέα τάση που θέλει το πρόσωπο πιο αληθινό, βάζει σε δεύτερη μοίρα το botox και τα ενέσιμα προϊόντα. Όλες αυτές οι επεμβάσεις που γεμίζουν τις ρυτίδες και παραλύουν το πρόσωπο, είναι μια αρχή, αλλά όχι το τέλος. Αν τα χαρακτηριστικά σας φαίνονται θαμπά και κουρασμένα, δεν θα δείχνετε νεότερη.
Ο κόσμος της αισθητικής σείεται από έναν εσωτερικό πόλεμο. Η επιτυχία των “μικρών” αισθητικών μεθόδων, όπως είναι το μόνιμο μακιγιάζ, είναι τόσο μεγάλη, που ανατρέπει δεδομένα χρόνων. Αυτό το “φυσικό” λίφτινγκ τού “less in more”, που κερδίζει έδαφος, μπορεί να μας προφυλάξει από την υπερδιόρθωση των χειρουργικών  επεμβάσεων, που οδηγεί κάποιες φορές σε χείλη πρησμένα και μάτια ανέκφραστα. Επιπλέον, δεν προϋποθέτει ούτε κοινωνικό αποκλεισμό ούτε μετεγχειρητικές οδύνες.
Ο χαρισματικός και λεπτολόγος permanent make-up artist γνωρίζει σήμερα πώς να εξαλείψει από ένα πρόσωπο τα σημάδια του χρόνου, χωρίς να προδώσει την έκφραση και την αλήθεια του. Οι πλέον σύγχρονες τεχνικές και οι καλλιτεχνικές εφαρμογές με υψηλής ποιότητας βαφές μακιγιάζ βοηθούν ένα δημιουργικό μυαλό και ένα εκπαιδευμένο χέρι να κάνει εύκολα πραγματικότητα χιλιάδες ιδέες.
Το μόνιμο μακιγιάζ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, και ενδιαφέρει όλο και περισσότερους, λόγω της σταθερότητας και της μεγάλης διάρκειάς του. Οι επιθυμίες των πελατών πηγαίνουν πέρα από τις συμβατικές τεχνικές, όπως το περίγραμμα των χειλιών, του βαψίματος της γραμμής των βλεφάρων και του τονισμού των φρυδιών.
Η μυημένη καταναλώτρια είναι ενημερωμένη για κάποιες ιδιαίτερες εφαρμογές, όπως το λίφτινγκ φρυδιών, το φυσικό look για τα χείλη και τα περλέ εφέ στα μάτια, που χαρίζουν φως, νεανική όψη και μια τρίτη διάσταση στο πρόσωπο.
Όλα εξαρτιόνται από την τεχνική και το χρώμα. Μια φωτεινή σκιά στο εσωτερικό τμήμα του κινητού βλεφάρου επαναφέρει τη νεανικότητα και τη φρεσκάδα στην ώριμη ηλικία, ενώ πετυχαίνει οπτικά θετικό αποτέλεσμα σε αυτές που έχουν πεσμένα βλέφαρα. Αν ταυτόχρονα επέμβουμε και στη γραμμή των φρυδιών, η αλλαγή θα είναι εντυπωσιακή.
Ο σωστός σχεδιασμός των φρυδιών αλλάζει όλο το πρόσωπο. Είναι το “minimum ομορφιάς” που δικαιούται κάθε γυναίκα. Το σημαντικότερο αλλά και το δυσκολότερο είναι να καθοριστεί με ακρίβεια το υψηλότερο σημείο του φρυδιού. Αυτό σηκώνει και κατεβάζει το φρύδι, και κάνει το μέτωπο να δείχνει πιο φαρδύ ή πιο στενό. Για να “ανορθώσουμε” οπτικά τα φρύδια, η χρήση τεχνικών highlight, ακριβώς κάτω από το τόξο, είναι η πιο ενδεδειγμένη. Αν όμως δεν πετύχουμε την ιδανική διαβάθμιση από το φυσικό χρώμα του δέρματος, η  highlight τεχνική θα δείχνει επίπεδη και επιτηδευμένη.
Μια τεχνική διαφάνειας, όπως, για παράδειγμα, μια τεχνοτροπία σκίασης, στην οποία δουλεύουμε δικτυωτά και χωρίς περίγραμμα, δίνει περισσότερο όγκο και πιο σαφές σχήμα στα χείλη, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε περίγραμμα. Η τέχνη σε αυτήν την περίπτωση είναι να εφαρμόσουμε το χρώμα τονισμού απαλά σαν νερομπογιά. Ένα ανοιχτό χρώμα στο άνω χείλος (Liplight) και ένα ανασήκωμα στις γωνιές του στόματος ακυρώνουν τον χρόνο. Να έχετε πάντα τη δράση των χρωμάτων κατά νου: τα ανοιχτά χρώματα τονίζουν, ενώ τα πιο σκούρα κρύβουν. Σε αυτό το αξίωμα βασίζονται και οι ερευνητές που δημιουργούν συνθέσεις- καμουφλάζ, μαγικά μόρια για οπτικά εφέ που παίζουν με το φως. Σε αυτά τα μόρια οφείλεται και το “άμεσο αποτέλεσμα” της εξαφάνισης των ραγάδων, των σημαδιών του δέρματος ή των ρυτίδων. Το μόνιμο μακιγιάζ είναι μια οπτική τεχνολογία που διαθλά και αντανακλά το φως με τέτοιον τρόπο, που κάνει την επιφάνεια της επιδερμίδας να δείχνει ομοιόμορφη, ακόμα και όταν παρουσιάζει τοπικές χρωματικές αλλοιώσεις. Η ομοιοχρωμία του δέρματος και η ένταση των κινητών χαρακτηριστικών μας (φρύδια, μάτια, χείλη) είναι οι κυριότεροι παράμετροι για να εκτιμηθεί η γοητεία μιας γυναίκας, αλλά και η ηλικία της. Τελικά, το μυστικό της ανανέωσης είναι πιο απλό απ’ ό,τι νομίζουμε. Το μόνιμο μακιγιάζ υπερασπίζεται αυτό που όλες ζητάμε: να είμαστε πιο όμορφες, αλλά παραμένοντας οι ίδιες.

Share with your timeline